Adószámos magánszemély adózása

Tisztelt Könyvelők.hu!
Adószámos magánszemélyként regisztráltam, szakmakódként a következőkre: mentál egészségügyi ellátás (nem egészségügyi szolgáltatásként), oktatási nevelési, módszertani tanácsadás, szakmai tervezés, szakértés, és oktatást kiegészítő tevékenység. Mivel nagy értékű bevételem várhatóan nem lesz, így arra gondoltam, hogy az egyes tevékenységek, a kiadott számlák után adóznék, a bevételtől függően. Ez lehetséges? És ha igen, hogy történik ez?
Köszönettel, Kurczina Kinga

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kinga!

Lehetséges adószámos magánszemélyként adózni, azonban sokkal célszerűbbnek tartom egyéni vállalkozás megalapítását, mert ha a bevétele kifizetőtől származik (egyéni vállalkozó, Bt. Kft. Kkt. E.C., államigazgatási és önkormányzati szervek stb. )sok esetben a kifizetésekkor nem jogszabály szerint járnak el és úgy kezelik mintha egyéni vállalkozó lenne, mivel számlaképes, holott valójában az adóelőleget nekik kéne megállapítaniuk és levonniuk, valamint befizetni a költségvetésbe. Sok adószámos magánszemélyt könyveltem és tettem rendbe, szinte kivétel nélkül ez a tapasztalat. Máshogy alakul a helyzet, ha Önnek a megrendelői köre magánszemélyekből áll. Ebben az esetben Önnek kell leadózni a bevételét, úgy hogy csökkenti a költségekkel és az így megkapott jövedelem adóköteles. Főszabályként 15 % Szja terheli és az összevont adóalap része, valamint terheli 14 % Eho, csak a magászemélyeknek nyújtott értékesítés után, ha cégeknek nyújtotta a szolgáltatást vizsgálni kell a Tbj. szerinti biztosítási kötelezettség fennállást. Ha a havi jövedelem, vagy annak arányos része eléri a mindenkori minimálbér 30 %-át, akkor Tbj. szerinti biztosítási jogviszony keletkezik, ahol a kifizetőnek le kell vonnia, az Ön által adott költségnyilatkozat figyelembe vétele után megmarat jövedelméből a pénzbeli és természetbeli eü. járulékot, valamint nyugdíjjárulékot és Szja előleget. Ha nem keletkezik biztosítási jogviszony, akkor csak Szja előleg fizetési kötelezettség áll fent.
Fontos, hogy az adót és esetleges Ehó-t tárgynegyedévenként kell megfizetni, valamint az Szja bevallásban is így kell feltüntetni, valamint egyszeres könnyvitellel kell alátámasztani. A szabályozás bonyolultsága miatt javaslom szakember igénybevételét, jómagam pont egészségügyi vállalkozások könyvelésével foglalkozom, amennyiben gondolja keressen bizalommal, egyébként elgondolkodnék az Ön helyébe vállalkozás indításán is, hiszen adott esetben még sokkal költséghatékonyabb is lehet, akár havi szinten lehet nullás az adófizetési kötelezettsége.
Üdvözlettel:
Mart László
06/70/545-78-24
www.martdentkonyvelo.oldalunk.hu
medimartdent@gmail.com

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ