Végzős hallgatóként egyéni vállalkozó?

Üdv!

Október 31-ig érvényes nappali hallgatói jogviszonnyal szeretnék egyéni vállalkozást indítani szövegírás, blogolás, később egyéni könyvkiadással kapcsolatos tevékenységekkel. Azzal kapcsolatban lennének elsődlegesen kérdéseim, hogy milyen adózási formát érdemes vajon választanom minimum havi nettó 100-150 ezres bevétel esetén, alanyi áfamentesség mellett kell-e valami egyebet fizetnem, egyáltalán érdemes-e ezt választanom? 25. életévem betöltöttem, de talán még így is beletartozhatok-e valamilyen állami támogatási keretbe? Várhatóan sem teljes, sem részmunkaidős állásom nem lesz e mellett.

Előre is köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Roland!

Két lehetőség van, az egyik a katázás, a másik az Szja szerinti költségelszámolásos módszer. A kérdés természetesen, hogy hogy néz ki a költségoldal, valamint, hogy ez a bevétel ténylegesen megvalósul. Költségleszámolás egyéni vállalkozóként, nappali tagozatos jogviszony mellett a vállalkozásból származó jövedelmet leadózhatja kivétként, de év végi osztalékként is. Utóbbi a kedvezőbb, de nem jár biztosítási jogviszonnyal, ezen esetben havi szinten nulla adót és járulékot kell fizetnie. A bevétellel szemben minden a vállalkozás érdekében felmerült költség elszámolható, így a könyvelési díj is. Katásként fix összeget kell fizetnie havonta és a pénzforgalmilag megvalósult bevételről kell csak nyilvántartás vezetnie, ügyelve arra, hogy ha az egy kifizetőtől származó jövedelem éves viszonylatban eléri az 1 millió forintot, célszerű felkészülni a színlelt munkaszerződés törvényi vélelmének megdöntésére, melyet az adóalanynak kell biztosítania. Mindezekre tekintettel vállalkozás indítása előtt célszerű személyesen szakemberrel konzultálni.
Remélem sikerült segítenem!
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ