Autószerelő műhely nyitása

Üdvözlet!

Autószerelő műhely nyitásával kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni (jelenleg alkalmazott vagyok, de gondolkodom rajta, hogy saját lábra állnék), hogy pontosan milyen engedélyek, bejelentések szükségesek a részemről a működés megkezdéséhez. (Egyenlőre érdeklődés szinten, sok mindennek próbáltunk utána nézni, de mardtak elvarratlan szálak.)
1.) A helyi Önkormányzatnál már lett érdeklődve, ők engedélyeznék a tevékenységet. A műhely a lakcímemen lenne (székhely), egy meglévő műhely keretein belül, akna van.
2.) Alkalmazottam nem lenne. Nekem autószerelő szakmunkás bizonyítványom van, mestervizsgám nincs. Vizsgáztatást, lakatos munkát, fényezést nem végeznék (1/1990. (IX.29) KHVM rendeletben foglaltak szerint olyan tevékenységet végeznék, amelyhez elegendő a szakmunkás bizonyítvány.)
3.) Pénztárgépet/számlázót kiváltanám PTGSZLAH-val. És ehhez kapcsolódóan lenne kérdésem: mi a helyzet az adatvédelemmel? Köteles vagyok szabályzatot készítettni, ha a kézi számlán feltüntetem a vevő nevét, és címét? (magánszemélyeknek javítanék)
4.) Közlekedési hatósághoz (ha vizsgáztatást nem végzek) be kell jelentkeznem?
5.) Mi a helyzet a munkavédelemmel, környezetvédelemmel. Tűzoltósággal, ÁNTSZ-szel? Kihez kell nekem bejelentkeznem? Van olyan ahova az Önkormányzat automatikusan megküldi a bejelentést és majd kijönnek ellenőrízni? Ha egyedül vagyok irodát, wc-t köteles vagyok kialakítani. Egy mosdókagyló van bent.
6.) Mivel lesz fáradt olaj, olajok csomagolóanyaga, akksi, ezek tárolásáról gondoskodni kell. KÜJ és KTJ számot kell igényelnem? Környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnem negyed évente? Olvastam hogy következő évet követő március 1.ig adatszolgáltatást kell tenni a fáradt olaj ill. veszélyes hulladék elszállításáról. Ez még a környezetvédelmi bevalláson felül van?
7.) Kamara bejelentkezés, IPA alá bejelentkezés

Elnézést, hogy ennyit kérdezek, de tisztában szeretnék vele lenni, hogy hány felé kell úgymond megfelelnem,. és bele vágjak e.

A választ/válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Ezek a kérdések nem a könyvelési szakmába vágnak. Szakmai berkekben kellene érdeklődni, pl kamaránál. Vagy vannak a FB szakmai, üzleti csoportok. Szerintem a könyvelők nem biztos, hogy teljes körűen tudják a választ.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

0 pont pont pont

Azért köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves István!

Igaz, hogy szakmailag nem sok kérdése irányul a könyvvitelre, de azért válaszolok egy kettőre, mert hasonló cipőben járunk, igaz a páromnak több ez irányú végzettsége is van.
A tevékenységhez, amit szeretne végezni, egyrészt engedélyhez köteles, ami azt jelenti, hogy kell a telephelyengedély, vagy bejelentéshez köthető, és szakmai képesítéshez kötött.
Kezdjük az elején, szakmai képesítési követelményt a 1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 3. §(2) szabályozza: „ A közúti forgalomban üzemképtelenné vált járművek - mozgó járműjavító szolgálat, illetőleg országúti segélyszolgálat keretében történő - helyszíni javítását csak olyan személy végezheti, akinek legalább mesterszakmunkás, kisipari mestervizsga, ill. ezekkel egyenértékű végzettsége (a továbbiakban: mestervizsga) vagy a szakiránynak megfelelő szakmunkás képesítése és 5 év szakmai gyakorlata van.”

Ami csak bejelentés köteles:

• Gépjármű részegység és alkatrész javítás
"Bejelentéshez kötött ipari tevékenység esetében az ipari tevékenység folytatója az ipari tevékenység megkezdését megelőzően az R. 3. mellékletben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon köteles a telep fekvése szerint illetékes település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél."

Engedélyhez kötött tevékenységek, tehát ehhez kellene a telephelyengedély:

• Személygépkocsi általános karbantartás, -javítás
• Gumiabroncs, -tömlő javítás, centrírozás,
• Gépjárműkarosszéria-, tartozék-javítás,
• Egyéb gépjármű javítása és karbantartása,
• Gépjármű elektromos rendszerének javítása

Ha van telephelyengedélye a műhelyre, nincs gond. Ha nincs, a telephely engedélyezési folyamat rendkívül költséges, nagyon sok szabálynak kell megfelelni, attól függően, hogy mire terjed ki a végzendő tevékenység, olyan hatóságtól kell engedélyezési eljárás keretein belül megszerezni a szükséges papírokat, mint például a közlekedési hatóság, mérésügyi-, és műszaki bizottság, környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság, klímavédelemért felelős hatóság, tűzvédelmi hatóság, stb.
Van ahol csak be kell jelentkezni, van ahol engedélyeztetni kell, és van ahová éves hatósági díjat is kell fizetni.
Ez már bonyolultabb, mert itt a TEÁOR kódoknak fontos szerepe van. Tehát miről fog számlát kiállítani!
Mert ha féket javít, kellene a fékpad, ha klímát, van e rá képesítése, és van zöldkártyája, ha futóművet, van e futóműpad, ha motort, van e zöldkártya . Fontos, hogy vannak e a gépeknek műbizonylatai (hidraulikus, stb), vegyszerek tárolásának szabályzatai, tárolásosának lehetősége, szerződés kötés a használt olaj elviteléről, és még sorolhatnám. Nagyon sok szabályzatot is el kell készíteni. És igen, egy jól felszerelt műhelynek, ha szeretné, hogy telephelyengedélye legyen rá, kell a mosdó, zuhanyzó, öltözőszekrény, mosható falfelület, stb.
Persze megkockáztathatja, hogy egy egyszerű bejelentéssel az egyéni vállalkozásába csak a 452008 teáor kóddal a Gépjármű részegység és alkatrész javítást írja be, de mélyedjen bele, hogy ez a tevékenység mit takar, és miről állíthat ki számlát.
Ami a kamarát, ipát illeti, minden vállalkozásnak be kell jelentkeznie, és fizetnie a kapcsolódó díjat, és adót.
A pénztárgéppel kapcsolatban pedig az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek – 2017. január 1-től – kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 1. azaz a 4520 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet végzők.

Üdvözlettel:
Nagy Erika /Nerkal 2001 Bt./

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ