Adminisztráció és adó

Üdvözlöm!
Egy Renault Clio Societe gépkocsit szeretnék vásárolni. 2 üléses és tehergépkocsinak minősül. Kérdésem: kell-e útnyilvántartást, vagy menetlevelet vezetni? A lízingdíjat elszámolhatom-e költségként havonta, ill. az ÁFÁ-t hogyan igényelhetem vissza?
Kft-ként működök. Melyik lízing az előnyösebb?

1 pont pont pont

6 válasz

Kedves Andor!
Tehergépjármű használatáról kell menetlevelet vezetnie.
Lízingdíjban lévő kamat elszámolható költségként.
Az Áfa törvény szerint is meg kell vizsgálni, hogy tehergépjármű-e és amennyiben igen, akkor le lehet vonni az áfáját.
Hogy melyik lízing az előnyösebb, azt ebből a kérdéséből nem lehet megválaszolni. Bővebb információra lenne szükség.
A könyvelőjével ezt meg kellene tudnia beszélni, ő nem tájékoztatja ilyenekről? Elég speciális a téma ahhoz, hogy az itt hallottak és olvasottak alapján járjon el. Érdemes lenne felkeresni egy hozzáértő szakembert.
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Köszönöm válaszát !
Sajnos a könyvelőm nem járatos ezen a területen, fél mindentől. Természetesen megbeszélem vele részletesen vásárlás előtt. Szeretném, ha a vállalkozásomat terhelnék a költségek minél nagyobb arányban.

0 pont pont pont

Kedves Andor!
Az ügyfelei kárára "fél" a könyvelője. Az ilyen könyvelőt le kell cserélni. Mert majd fél visszaigényelni az áfát, meg költségként elszámolni olyan kiadásokat, amelyeket még nem látott. Félni fog utána nézni dolgoknak, ezért majd félni fog megmondani mennyire bírságolták. És ez majd mind akkor derül ki, amikor már nem lehet segíteni....
Ha teheti, váltson könyvelőt!

0 pont pont pont

Köszönöm válaszát!
Bocsánat, az autó kishaszonjármű. Nem teherautó.

1 pont pont pont

A tehergépjármű menetlevelét az írószer boltban kapható menetlevél nyomtatvány-tömbön érdemes vezetni. Fontos, hogy a menetlevél szigorú számadású bizonylatként kezelendő. A menetlevelet akkor is vezetni kell, ha bérelik a gépjárművet.
Rögzíteni kell minden egyes utat, beleértve a magán használatot is. Figyelni kell arra, hogy mely utak minősülnek magánhasználatnak. Ezzel kapcsolatban felmerül a privát használat kérdése és az ezzel kapcsolatos cégautó adó megfizetésének kötelezettsége is. A lízingelt autó esetén az üzemanyag ÁFÁ-ja, amennyiben az gázolaj, visszaigényelhető, de ezt rögzíteni kell a cég számviteli politikájában.

0 pont pont pont

Kedves Andor !
Ha a gépjármű VTSZ száma vásárláskor 8704 akkor levonható az Áfa , mert akkor tehergépkocsinak minősül és cégautóadót sem kell fizetni. Az Áfa mindenből levonható és minden költség levonható. Menetlevelet kell vezetni.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ