Kínai import áru utáni áfa megfizetése

Tisztelt Szakértők!

Alanyi adómentes egyéni vállalkozóként (KATA-s) szeretnék webáruházban Kínából importált bizsu ékszereket, ajándéktárgyakat árusítani Magyarország területén. Úgy tudom, a harmadik országból behozott áruk esetén 22 EUR felett kell áfát fizetni és 150 EUR felett pedig vámot.

A kérdésem az lenne, hogy ha a behozatal során megfizetem az áfát, akkor ezen kívül lesz-e még bármilyen teendő, szükséges-e bármilyen bevallást készíteni (ha nem érem el az évi 8 milliós értékhatárt), hogy az adott terméket legálisan forgalmazhassam Magyarországon (B2C)?

Hogyan tudom megfizetni az áfát akkor, ha a túl alacsony összeg vagy egyéb ok miatt az import során erre nem került sor?
Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

6 válasz

Tisztelt Balázs!
a 22 EUR és 150 EUR áfa-vám tételeket jól tudja. A behozott termékeket vámolni kell, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek. Feltételezem ezek postai küldemények. Amennyiben igen, akkor a Magyar Postának kell majd mindig nyilatkozatot adni a vámkezeléshez. Erre van a postának sablon nyomtatványa és minden egyéb teendőről ők adnak majd részletes felvilágosítást a behozatallal kapcsolatban. Arra viszont figyeljen, hogy az importból eredő áfá-t nem fogja tudni visszaigényelni, mert alanyi adómentes a vállalkozása így áfa levonási joga nincs. KATA-ban évente egy "bevallást" kell készíteni, amelyben fel kell tüntetni az éves bevételt összesítve. A vámoláshoz szükséges még EORI/VPID számot kérnie a NAV-tól.

3 pont pont pont

Kedves Szakértők!

És ha 22 EUR alatti az összeghatár, illetve ha EU-n belül van vásárolva a termék, akkor is kell VÁM-ot, illetve ÁFÁ-t fizetni, ha KATÁ-s alanyi adómentes vállalkozó vagyok, és tovább értékesítem ?

Köszönöm válaszukat!

0 pont pont pont

Kedves Attila!

Ha az EU-n belül vásárol és nincs közösségi adószáma, akkor Önnek mint alanyi mentes vállalkozásnak a beszerzési ország áfájávak fogják kiállítani a számlát és azt kell megfizetnie a partnernek, ezzel egyéb teendője nincs. Ha van EU-s adószáma, akkor áfa nélkül fogják Önnek kiállítani a számlát, a beszerzést itthon áfa bevallásban be kell vallani és meg kell fizetni a 27%-os áfát. Ennél mindenütt kisebb az áfa, tehát jobb, ha nincs közösségi adószáma. Ha viszont a beszerzése átlépi a 10.000 €-s határt, akkor kötelező közösségi adószámot igényelnie.
NAV információs füzetek 27. számú
http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz
"a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalanynak
ha a tárgyévben az általa az EK más tagállamában beszerzett termék adó nélkül számított összesített ellenértéke a 10.000 eurót meghaladja, azon közösségi beszerzést megelőzően, amellyel ezt az értékhatárt meghaladja."
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel: G.A.

0 pont pont pont

Tisztelt Könyvelő! Ha a termékek 22 eur alatt vannak akkor minden további áfa illetve vám megfizetése nélkül tudom árusítani, igaz?

0 pont pont pont

Törökországbol hogyan tudnék ruha árut át hozni egész Németországig mit és hogyan kell csinálni papírt hogy ingyen athozhasam vagy mennyit kell fizetni valaki tudna segíteni ebben?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ