Hazai és külföldi munkaviszony

Tisztelt Szakértő!

Két egymással összefüggő kérdésem lenne a hazai és külföldi munkaviszony egyidejű létesítésével kapcsolatban:

1) Mikor tarthatom meg állandó lakcímem és hazai TB fizetési kötelezettségem, amennyiben 2-3 évig külföldön tartózkodom munkavállalóként és nem kiküldetés keretén belül?
Pl. Egy online vállalkozás esetén, ha Magyarországon indítom a vállakozást és ide irányul üzletszerűen végzett tevékenységem (online webáruház, fordító…), de külföldön élek (Európán kívüli ország) és ott munkavállalóként dolgozom, akkor ebben az esetben hogyan működik a TB és adófizetési kötelezettség (kettős adóztatás elkerülését biztosító egyezménnyel) ?

2) Kettős adóztatást elkerülő egyezmény megléte esetében mely országba irányul a TB fizetési kötelezetségem a következő esetekben?
a) itthon egyéni vállalkozó – kint teljes munkaidős munkavállaló
b) itthon részmunkaidős munkavállaló – kint teljes munkaidős munkavállaló
c) itthon részmunkaidős – kint egyéni vállalkozó

Előre is köszönöm!

1 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Zsuzsa!

1.) Külföldi tartózkodása esetén sem kell lemondania az itthoni lakcíméről és biztosítási jogviszonyáról. Ha külföldön biztosított, ott ellátják baj esetén az ottani szabályok szerint.
Mo-on is maradhat biztosított, ebben az esetben, ha nincs itthon munkája, akkor saját maga után havi 7320 Ft a TB. Ha itthon nem akar biztosított lenni, akkor bejelentéssel és igazolással megoldható, hogy hazalátogatása alatt itthon ellássák.
2.) Kettős adóztatás elkerülése nem a TB jogviszonyról szól. Azt jelenti, hogy egy jövedelmet nem adóztatnak meg itthon is és külföldön is egyaránt. Tehát csak ott ahol szerezte azt!
a.) Mo.-i egyéni vállalkozóként főállású egyéni vállalkozó lesz. Itthon szerez jövedelmet. Havi adó és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.
Külföldi munkabéréből külföldön adózik külföldi szabályok szerint. (Megjegyezném, hogy mindkét ország adóbevallásában - de az itthoniban biztosan - fel kell tüntetni a külföldről származó, de kettős adóztatás miatt nem adóköteles jövedelmet.)
b.) Mindkét országban biztosított. Mindkét országban adóköteles jövedelem az adott országban adózik. Mindkét országban bevallást kell beadni a kettős adóztatás elkerülésével más országban megszerzett és adózott jövedelemről.
c.) Itthon biztosított és a megszerzett jövedelméből adózik. Külföldön az adott törvények szerint lehet egyéni vállalkozó. Ide is vonatkozik, hogy a megszerzett jövedelmét csak az adott országban kell leadózni, ha van kettős adóztatás elkerüléséről egyezmény, de tájékoztató adatként be kell vallania.

0 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm részletes és készséges válaszát!

Csak, hogy jól értelemzem-e az Ön szavait, röviden összefoglalnám:

Ha én online vállalkozást indítok itthon és működtetek ( esetleg egyéb főállású egyéni vállalkozói tevékenységet végzek), vagy rész-, vagy főállásban munkavállaló vagyok itthon (távmunka lehetőség), de külföldön tartózkodom (nem letelepedési céllal) és ott rész -, vagy főállásban keresőtevékenységet is folytatok, attól még megmarad magyarországi állandó lakcímem és a megszerzett jövedelmeim után ott adózok és fizetek járulékot (vagy ott vonják le), ahol azok keletkeztek kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény léte esetében. Bevallást készítek és megfelelően feltüntetem mindezt.

Biztosított leszek itthon ha:
- főállású kisadózó vagyok itthon, vagy rész-, vagy teljes munkaidőben foglalkoztatnak, azonban ezalatt kinti tartózkodásom idején ott teljes-, vagy részmunkaidőben foglalkoztatnak. ( vagyis nem egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett, hanem biztosított leszek)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ