Könyvelés időpontja

Tisztelt Fórumozók!

Államháztartásban dolgozó könyvelőként szeretnék segítséget kérni vállalkozási területen.
A bérkönyvelés és az adók könyvelésének időpontja a kérdés. A tárgyhavi munkabér és fizetendő járulékok előírása kötelezettségként milyen dátummal történik: a tárgyhónap utolsó napjával, vagy a tárgyhónapot követő hónapban azon a napon amikor kifizetem a munkabért - mint az államháztartásban, (pl: október hónap munkabére esetén október 31. vagy november 5.)? Illetve az iparűzési és társasági adó május 31-es bevallásakor kapott fizetendő összeg a bevallott időszak (pl: 2017) utolsó napjával, vagy a bevallási időpontjában (pl: 2018.05.16.)?

Tudom a kérdésem triviálisnak tűnik, de a két terület logikája teljesen más, ezért nem vagyok biztos a válaszokban.

Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

2 válasz

Tárgyhavi munkabért tárgyhónapban írunk elő, nem a kifizetés időpontjára a kettős könyvvitelben.
A második kérdést nem értem. Társasági adó és iparűzési adó esetében milyen kapott összegre gondolsz? Osztalékra? Ha igen, akkor a beszámolót elfogadó határozat napjára írjuk elő kötelezettségként.

1 pont pont pont

A bevallásban "kapott" adó összegeket, társasági adót és az iparűzési adót a bevallott időszak utolsó napjára írjuk elő, könyveljük.
Sok sikert!

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ