Könyvelés

Tisztelt Szakértő!
Bátyám őstermelő és rokkant nyugdíjas. Évek óta ugyanaz a cég készíti adóbevallását. Eleddig nem volt probléma. Tavaly még, a Széchenyi kártya kikérésekor azt jelezte az APEH, hogy nincs adóhátraléka. Most kapott egy 283 ezer Ft-os számlát tartozásról. Ő nem ért az adózáshoz, nyilván ezért bízott meg egy céget .Ők elmulasztották a negyedéves bevallásokat. Jóllehet megtehették volna, hogy adatokat kérnek, s természetesen meg is kapták volna. Bátyám nem ismeri az idevágó törvényeket.
Mennyi a felelőssége a cégnek? Fizet-e az adódó kárból valamennyit? Lehetséges-e ezt az összeget részletekben fizetni bátyámnak, ha rá terhelődik a teljes felelősség? Mi a teendőnk?
Válaszát nagyon megköszönnénk!
Üdvözlettel: Fürstingerné Juhász Márta

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Fürstingerné!

Véleményem szerint az elmaradt adót az Ön testvérének kell rendezni, akkor is ha ezt a megbízott hibájából elmaradt bevallások miatt rótta ki a NAV egyszerre. Maximum a mulasztási bírságot (ha volt ilyen) kérhetik, hogy térítsék meg. Amennyiben viszont az említett céggel nincs írásos szerződés, nem adtak meghatalmazást, így valószínüleg nem is olyan komoly céget bíztak meg, és nem fognak felelősséget vállalni.
Jelen esetben (bár nem ismert minden körülmény) is több lehetősége van Önöknek. Többek között a részletfizetés is ilyen, amennyiben a tartozás tényleges és valós, illetve nem korrigálható valamilyen úton. Értem ez alatt, hogy egy elmaradt bejelentés is generálhat olyan esetet, amikor fizetési kötelezettség keletkezik, pedig a tényeknek megfelelően nem lenne.
Mi a teendőjük? Minden joguk és persze lehetőségük is megvan, hogy felkeresnek egy másik irodát és tanácsot kérnek (már konkrét adatokkal és számokkal), hogy mit lehet tenni. Én ezt tenném. Ezt követően pedig elhoznám a könyvelési anyagot és a könyvelést ettől a cégtől és rendbe rakatnám valaki olyannal, aki ért hozzá és odafigyel a részletekre.
Ha konkrét témában tudunk segíteni, keressen bennünket bizalommal a felgyoi.konyveloiroda@gmail.com e-mailen.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tisztelt Fürstingerné!

Egyetértek az előttem válaszolóval és magam is könyvelőt váltanék. Első lépésben én lekérnék ügyfélkapun keresztül egy adószámlát, hogy pontosan lássam, miből adódtak össze az összegek. Elképzelhető, hogy mivel a negyedéves bevallások nem kerültek benyújtásra, a NAV az alap havi egészségbiztosítási járulékot számolta és azt adta össze tartozásként. Ilyenkor célszerű egy megbízható személlyel benyújtatni a negyedéves bevallásokat - ez 5 évre visszamenőleg megtehető- és lehetséges, hogy a benyújtásokat követően a tartozás összege is kevesebb lesz.

Tisztelettel: Velez Róbertné - Őstermelői könyvelő

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ