Paypalra érkező jövedelem adózása magánszemélyként

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az online tevékenységből szerzett jövedelmet magánszemélyként hogyan adózhatom? Példaként freelancerként vállalok fordítást, cikkírást. Ezeket a szolgáltatásokat magánszemélyek (bárhonnan online) rendelik meg és a kifizetés Paypalon keresztül történik, és az elektronikus pénzszámlára kerül. (Nem készül róla számla, maximum a megrendelésről és teljesítésről van dokumentum, mert magánszemély nyújt magányszemélynek szolgáltatást.) A kérdésem az lenne, hogy ha én a Paypalról utalok X összeget a magyar bankszámlámra, azután az összegért (ha átlépi az évi 600ezret) hogyan és mennyit kell adózni, belefér-e az efajta tevékenység az önálló tevékenységből származó jövedelem kategóriájába?

Előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Elena!

Magyarországon nincs csak úgy szerezhet legális jövedelmet ilyen tevékenységgel, ha adószámot vált. Ebben az esetben számít Önálló tevékenységből származó bevételnek és ebből kell majd kiszámolni a jövedelmet, ami majd adózik. Ebben az esetben viszont számlát kell adni, aminek a kiegyenlítése teljesen mindegy milyen számlára történik.
A 600 ezer forintos értékhatár az Ön esetében nem értelmezhető, erre a tevékenységre nem vonatkozik ilyen. Továbbá magánszemély magánszemélynek nyújtott szolgáltatás ilyen formája sem ismert, mivel a Paypal számlára fizetnek, így lenyomozható bevétel, ami után az adót nem fizették meg.
Javasolnám, hogy keressen fel egy könyvelőt vagy adótanácsadót személyesen és a témát kicsit konkrétabban körbejárva vágjon bele ebbe a szolgáltatás nyújtásba.
Több adótörvényt is érint az, amit Ön szeretne csinálni.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ