Nyílt végű pénzügyi lízing ÁFA tartalma

Egy cég nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt személygépkocsit. A személygépkocsit értékesítő cég kiadott két előleg számlát, valamint egy üzembehelyezési költségről szóló számlát. Mind a hármat ÁFA-san. Ennek árát megkapta. A Banki hitel ügyintézés után a számláit sztornózta felénk. A BAnk felénk kiállította ezeknek a számláknak a megfelelőjét, szintén ÁFA-san. Vagyis a Lízing első része ez lenne. Ezek után jön havonta a részletnek megfelelő számla. A kérdés az, hogy tudomásunk szerint a havi számlából levonható a céges használatnak megfelelő ÁFA arány. Ebből az első számlából is? A szám nagysága miatt bizonytalan a könyvelő. Hol a törvény, vagy a hivatkozás erre.
Előre is köszönjük a válaszokat !

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves érdeklődő!
Ha jól értem az első részlet összegének nagysága bizonytalanítja el a könyvelőjét. Igaz, hogy a 2007. évi CXXVII. áfa törvény nem szó szerint definiálja a nyíltvégű pénzügyi lízingre vonatkozó szabályokat, de ez egy olyan speciális ügylettípus, amely két egymással összefüggő ügylet, egyszer egy termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás, valamint egy hitelnyújtási jogviszonyt megtestesítő szolgáltatásból (ami adómentes). És itt a szolgáltatás levonásba helyezhető áfája a lényeg, azaz a személygépkocsival kapcsolatos szolgáltatás áthárított áfa tartalma is levonható, de csak az adóköteles tevékenység arányában! Azaz esetünkben meg kell osztani, hiszen a magánhasználat nem minősül adóköteles tevékenységnek, tehát csak a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó használat része után keletkezik adólevonási jog. Ezt pedig csak folyamatosan vezetett, megfelelően részletezett nyilvántartással lehet alátámasztani(áfa tv.), ami lehet útnyilvántartás, GPS alapú nyilvántartás, stb. A gond, esetünkben, hogy ezeket a nyilvántartásokat a használatbavétel után tudjuk vezetni, így az lízingdíj kezdőrészleténél még nem tudjuk előre meghatározni az arányt. Tehát fontos, sőt előírás a hitelesen vezetett nyilvántartás. Én azt javasolnám, hogy a kezdő részletben a levonható áfát határolja el, egy bizonyos ideig, amíg a nyilvántartások alapján ki lehet számolni egy körülbelüli arányt a magánhasználat, és a gazdasági használat között. Egy hitelesen vezette nyilvántartás már lehet jogalapja az áfa levonási arány tekintetében. Ha viszont a kezdő részlet összegében hasonló a további részlet összegével, a hó végén lezárt nyilvántartás alapján határozható meg az arány. Arról se feledkezzen meg, hogy a futamidő végén, ha az eszköz megvásárlásra kerül a sor, az már termékértékesítésnek fog minősülni, és az már adókötelezettséggel jár.
Üdvözlettel:
Nagy Erika Nerkal 2001 Bt.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ