A legalitás határain belül marad? KATA-s vállalkozás

Adott egy alanyi adómentes, KATA-s egyéni vállalkozás, mely az egyik családtag nevéről a másik családtag nevére kerülne, mivel ő fogja végezni a tevékenységet a jövőben. A korábbi vállalkozás átlépte a 8 milliós alanyi adómentes limit hónapokra lebontott részét, ezért a terv, hogy még néhány hónapot tevékenység nélkül üzemeljen, majd csak ezután kerüljön megszüntetésre. A korábbi vállalkozásról az egyező tevékenységi körök is kijelentésre kerülnének, hogy biztosan ne merüljön fel a gyanú, hogy ugyanazt a tevékenységet egyszerre végzik.

Nem minősül-e bűncselekménynek az, ha az új vállalkozás már akkor elkezdi a tevékenységet, míg a korábbi még a limit miatt működik?
(A két vállalkozásnál még a székhely sem egyezne meg, csak az egyik tevékenység. További információ, hogy az előző vállalkozás több (azonban hasonló) tevékenységet is végzett, azonban az új ezek közül csak egyet venne át.)

A válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Érdeklődő!

Az egyéni vállalkozás személyhez fűződik, a családtag nevére történő átírás nem értelmezhető, mert az egyéni vállalkozó nem jogi személy, mint egy cég, ahol a tulajdonosi részek adás vétellel átruházhatóak. Ennek megfelelően Ön bármikor megszüntetheti az egyéni vállalkozását, a családtagok bármikor alapíthatnak egyéni vállalkozást. Az egyéni vállalkozáson belül ugyanis nincs közös vagyon, az egyik egyéni vállalkozó és a másik egyéni vállalkozó között a jogutódlás sem következik be. A két egyéni vállalkozó teljesen független egymástól, hiába van rokoni kötelék és azonos tevékenységi kőr.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Érdeklődő!
Az előző válaszolóval egyetértve, egy egyéni vállalkozó nem jogi személy, tehát másik egyéni vállalkozás már ettől teljesen független, hiszen nem társasági forma, hanem mint magánszemély alany. Ha nem szakképesítéshez kötött tevékenységet végez a vállalkozás, bármely családtag folytathatja, akár egyéni vállalkozóként. De ha jól értem a probléma a 8 milliós összeghatár átlépése, ami alatt alanyi adó mentes maradna. Ha megmarad az egyéni vállalkozás, mert gondolom a Kata összege miatt ez a kedvezőbb, elgondolkodtató egy Bt alapítás is, mert a járulékot, azaz Katát az egyéni vállalkozásban fizetné, de egy Bt ugyanúgy lehet további 8 milliós határig áfa mentes.( Kft-nél kötelező törzstőke van). Ha már egy több éves, jól beindult vállalkozása van, kár emiatt megszüntetni, a Katát gondolom úgyis fizeti év végéig, hiszen ha nem, a mentes összeg is arányosításra kerül. A lényeg, hogy például Bt. esetében csak kültagként lehet tag, mivel egy személy korlátlan felelős csak egy vállalkozásban lehet. A Bt alapítás közzététele tavaly óta egyszerűsített eljárásban illeték mentes, tehát csak az ügyvédi költséggel kell számolni. Beltag pedig olyan családtag, akinek van 36 órát elérő munkaviszonya, így a Bt-ben nem lenne járulékfizetési kötelezettség, csak jelentés. Tehát egy helyen fizetné meg a katát, két egyéni vállalkozás fenntartásánál viszont két helyen. Kár egy jól menő vállalkozást ezért megszüntetni.
Üdvözlettel:
Nagy Erika Nerkal 2001 Bt.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ