Albérlet utáni adózás

Tisztelt Könyvelő! Kiadott lakásom után eddig nem negyedévente, hanem évente egyösszegben adóztam. Az egész éves bérlet díjból lettek levonva költségként azok az eszközökről, bútorokról kapott számlák összegei, amit a lakásba vásároltam. Kérdésem, hogy szabályosan adóztam? Természetesen könyvelő javasolta így és készítette az adóbevallásom. Köszönöm válaszát.



0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kitti!
Az Szja bevallás szerint az önálló tevékenységből származó jövedelem Szja előleg tekintetében negyedévente adózik. Azonban igaz, hogy az éves bevallás során módosulhat az ténylegesen fizetendő Szja, de ettől függetlenül az Szja előleg fizetési kötelezettségi is fennáll, ha szó szerint értelmezzük a Szja törvényt, valamint a nyomtatvány sorait. Arról nem is beszélve, hogy a késedelmesen megfizetett Szja előleg után késedelmi kamat számítható fel, igaz minimális most jelenleg a jegybanki alapkamat szintje miatt. Ugyanakkor magam is láttam már hasonló ügyet, nem hiszem, hogy annyira nagyon szigorúan vennék ezt most. Úgy gondolom, hogy túlságosan nagy aggódni való nincs, azonban célszerű minden rendelkezést betartani, ha nyugodtan akarunk aludni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Kitti!
Valóban negyedévente kell megfizetni a szja előleget, és az éves adóbevallásban elszámolni a különbséget ami felmerül.
NAV-os tájékoztató az ingatlan bérbeadásának alapvető szabályáról 4.2 pontja szerint:
"Abban az esetben, ha a bérlő magánszemély, akkor a bérbeadónak kell az általa alkalmazott módszer szerint megállapított jövedelme után a 15 százalék adóelőleget negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12-éig az adóhatósághoz befizetnie."
Üdvözlettel:
Szentes Melinda


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ