Magánvállalkozás

Üdvözlöm!

Házi takarítást szeretnek végezni magán vállalkozóként. Ehhez szeretnek kocsit venni, természetesen készpénzben tudok fizetni. Milyen lehetőségem van arra, hogy autót vásároljak a vállalkozás nevére és azt magán célra is tudjam használni?

Válaszát előre is köszönöm!!!

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Amennyiben a vállalkozása már megalapított, akkor és amennyiben az autót vállalkozási célra használja, akkor a vállalkozásra elszámolhatja az értékcsökkenésként. Hozzá kell tennem, hogy az egyéni vállalkozó és a magánszemély majdnem ugyanaz, mert nincs a vállalkozási tevékenységének önálló jogalanyisága mint egy cég esetén. Ha magánszemélyként is kívánja használni az autót, akkor én azt javaslom, hogy magánszemélyként vegye, és a vállalkozásban a hozzá kapcsolódó üzemeltetési költségeket számolja el pl. üzleti partner és székhely közötti távolságra elszámolhat üzemanyagköltséget. Ehhez útnyilvántartást is kell vezetni valamint cégautó adót fizetni és bevallani, úgy, hogy a határidőre megfizetett gépjármű adót levonhatja a cégautó adó fizetendő összegéből.
Másik lehetőség a bizonylat nélkül történő elszámolás, ahol a hengerűrtartalmat, valamint a NAV által közzétett üzemanyagátlagárat és az 500 km. átalány kell alapul venni.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Az előző válaszhoz szeretnék egy picit hozzátenni, ki kellene kalkulálni, hogy mennyit utazna egy hónapban, és mennyi lenne a cégautó adó. A cégautó adót motor teljesítmény, és környezetvédelmi kategóriák szerint határozták meg. Egy nagyobb autó esetében igen borsos is tud lenni. Nem biztos, hogy úgy is megéri. Ez attól függ, mennyit használja, és milyen az autó tipusa. Azt a módszert válassza, amelyik önnek jobban megéri.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

1 pont pont pont

Tisztelt Helga!

Az előttem szólók válaszait annyival egészíteném ki, hogy csak a személyautó után van cégautó adófizetési kötelezettsége.
A kistehergépkocsi után nincs.
Javasolnám, hogy vállalkozása indítása előtt vagy ha már működik, akkor a vásárlás előtt keressen fel egy adótanácsadót, könyvelőt, akivel ezt a témát, esetleg az egész vállalkozásának adózását átbeszélik. Nehogy többe kerüljön a leves mint a hús.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ