Evás bt adózása

Adott egy evás bt éves 3.000.000 Ft árbevétellel. A beltag, aki egyben az ügyvezető is, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik másik cégben. Ügyvezetői tevékenységéért semmilyen juttatást nem kap, családtagként van bent a bt-ben, mert így egyszerűbb volt a papírozás. Kültag a beltag nyugdíjas édesanyja. Az árbevétel kizárólag ingatlan bérbeadásból származik. Kérdésem: mi lehet a legkedvezőbb adózás az eva helyett, illetve kell-e havonta bármilyen járulékot fizetni és ezzel egyidejűleg 08-as bevallást beadni?

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Csilla!
Meg kell nézni a társasági szerződést, hogy szól. A beltag személyesen közreműködő tag-e? Mindig az szokott lenni. Javasolható a Kata a bt.-nek és csak a beltagot kéne kata hatálya alá bejelenteni. Így nem kell 08-as bevallás sem. Persze oda kell figyelni a bevételi értékhatárra és ha áttérnek erre az adónemre, akkor be kell nyújtani a beszámolót és a záróbevallást. Evá-t gondolom az áfa miatt választottak, az éves árbevétel ismeretének hiányában nem tudok nyilatkozni áfa kérdésben. Az is meg kell vizsgálni, hogy melyik adózási forma éri meg.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Sajnos kata nem valaszthato a berbeadasi tevekenyseg miatt. Beltag pedig nem szemelyesen kozremukodo. Eves arbevetel 3mFt.

0 pont pont pont

Kedves Csilla!
Ez így van, ingatlan bérbeadás esetén nem választható a kata, jobban mondva erre a tevékenységre nem ebben a formában.
Szükségtelennek tartom a Bt. fenntartását ilyen szempontból, de simán beosztható úgy, hogy a bevételből levonják a költségeket és a maradékot osztalékként kiveszik. Az osztalékot is be kell vallani a 08-asban. Másik lehetőség, hogy a tevékenységet magánszemélyként hajtják végre és magánszemély minőségben adják bérbe, ehhez nem kell cég, se vállalkozás, legalább is nem kötelező. Így megszerzett jövedelmet a Szja bevallásban kell csak feltüntetni és év közben negyedévenként adóelőleget kell csak fizetni.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ