ÁFA-mentes KATA vállalkozás B2C módon külföldre értékesít fizikai terméket. Kell-e ÁFÁ-t fizetni?

Magyarországi székhelyű webshopként külföldre szeretnék értékesíteni B2C módon végfelhasználók számára teákat. Katás adózóként, ÁFA körön kívül, úgy tudom az EU-s végfelhasználók számára NEM kell 27% ÁFÁt fizetnem, ellenben EU-n kívül nem tudom hogy ez továbbra is igaz marad-e.

Kérdéseim:
1. Jól tudom-e, hogy EU-n belül így nem kell ÁFÁ-t fizetnem?
2. EU-n kívül (konkrétan USA, Kanada érdekel) is megmaradhatok-e ÁFA mentesnek?

Köszönöm,
Dávid

0 pont pont pont

5 válasz

Magyarországon székhellyel rendelkező cég szolgáltatásának nyújtása esetén a magyar és EU-s hatályos szabályozás szerint különböző adójogi következmények léphetnek fel, amennyiben a szolgáltatást nem belföldi adóalany vagy magánszemély veszi igénybe.

I. Általános szabályok
Ha magyarországi székhelyű vállalkozás külföldre – függetlenül attól, hogy Európai Unión belüli vagy harmadik államról beszélünk – szeretne szolgáltatást nyújtani, figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatást adószámmal rendelkező adóalany vagy magánszemély veszi-e igénybe.
Főszabály szerint a vállalkozások közti tranzakcióknál, az ún. B2B viszonyok kapcsán megállapítható, hogy a teljesítés helye a szolgáltatás igénybevevőjének székhelye lesz, vagyis ÁFA-fizetési kötelezettség abban a tagállamban vagy harmadik államban keletkezik, ahol az adott vállalkozás székhelye található. Ezt az adózást nevezzük fordított adózásnak (reverse charge mechanism), ennek alkalmazása során a szolgáltatást nyújtó vállalkozás kötelessége 2013. január 1-jétől, hogy ennek létét a számlán feljegyezze, amennyiben a megrendelőnek keletkezik ÁFA-fizetési kötelezettsége valamint javasolt a számlán feltüntetni azt is, hogy a szolgáltatásnyújtás az Áfa-törvény hatályán kívül áll. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a szolgáltatást igénybevevő vállalkozás az adott szolgáltatást saját vagy munkavállalóinak személyes szükségleteire veszi igénybe, rá a nem adóalany részére történő szolgáltatásnyújtás szabályai fognak vonatkozni.
Ezzel szemben magánszemély részére történő szolgáltatásnyújtás esetén a magyar ÁFA-kulcsok lépnek érvénybe, mivel a teljesítés helye a szolgáltatás nyújtójának székhelye.
Megállapítható tehát, hogy vállalkozások közti szolgáltatásnyújtásnál ÁFA nélküli számlázás történik, míg magánszemély, nem adóalany részére történő szolgáltatásnyújtásnál fel kell számítani az ÁFÁ-t.

1 pont pont pont

Köszönöm a választ, bár meglehetősen bonyolult és összezavaró, ezért további kérdéseim merültek fel.

"Ezzel szemben magánszemély részére történő szolgáltatásnyújtás esetén a magyar ÁFA-kulcsok lépnek érvénybe, mivel a teljesítés helye a szolgáltatás nyújtójának székhelye."

Ebből a mondatból az következik számomra, hogy a magyar ÁFA-kulcsok lépnek érvénybe, vagyis, mivel itthon mint ÁFA-mentes KATA adózó vagyok bejelentkezve, ezért az itthoni ÁFA lép érvénybe, ami jelen esetben nincsen. Ergo NEM kell külföldre sem végfelhasználóknak ÁFÁ-t felszámítanom.

"Megállapítható tehát, hogy vállalkozások közti szolgáltatásnyújtásnál ÁFA nélküli számlázás történik, míg magánszemély, nem adóalany részére történő szolgáltatásnyújtásnál fel kell számítani az ÁFÁ-t."

Ebből viszont az következik, hogy magánszemélyeknek fel kell számítani az ÁFÁ-t.

Kérhetek erről tisztázást?

0 pont pont pont

Leegyszerűsítve:

Ha magyarországi telephellyel rendelkezik és küldödre kíván számlázni lehetséges áfa nélkül,de megkell igényelni a közösségi adószámot. Utána tud külföldre számlázni.

Ha külföldön is kíván telephelyet megadni akkor a küldöldi(értelemszerűen amelyik országba van a telephely) annak az adózási szabályzatát kell követni.

Remélem tudtam segíteni!

2 pont pont pont

Igen, így már érthető. Köszönöm szépen a segítséget!

0 pont pont pont

Viszont figyelni kell arra, hogy EU-n kívül már nem lehet ÁFA nélküli számlát kiállítani.
Plusz Ha Magyarországon kívül bárhova számláz nem csak a KATA bevallást kell beküldeni minden hónapban hanem A60 bevallást is bekell adnia mindig.

Üdvözlettel:
Spányik Pénzügyi és Számviteli Bt.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ