Használt kistehergépkocsi értékesítése

Tisztelt Szakértők!
Adott egy cég, amely 2013. évben magánszemélytől vásárolt egy kisteherautót. Akkor a cég még áfa körös volt, de 2017. óta alanyi adómentes lett. A kérdésem az, hogy ha értékesíti most 2018-ban a cég a kisteherautót, akkor kell-e Áfa-t felszámítani és befizetnie a NAV felé, vagy áfamentesen adhatja el a kisteherautót? Vagy mindenképpen áfa mentesen adhatja el a kisteherautót, mivel amikor vette a cég, akkor is áfa nélkül vette?
Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kovács István!

Áfa tv. 193. §. (1) a) pontja szerint az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében a tárgyi eszközként használt termék értékesítése esetében.
Ez teljesen független attól, hogy kitől szerezte, a tárgyi eszköz használt-e vagy új. Az adott cég tehát a kisteherautót áfásan értékesítheti csak!!! Így az áfát be kell vallania és azt meg kell fizetnie!

Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

A kolléga válaszát - teljes egyetértés mellett - annyival egészíteném ki, hogy az értékesítés hónapjáról mentes státusza ellenére ÁFA bevallást is kell benyújtania.

0 pont pont pont

Köszönöm segítő válaszukat.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ