Közösségi adószám törlését követő áfabevallási gyakoriság

Tisztelt Fórumozók!

Éves áfa-bevallási gyakoriságú adóalanynak közösségi adószáma van. Ezért negyedéves áfabevalló lett. De ha törlésre kerül a közösségi adószám, hogyan érinti a 2018-as évet?
Végig negyedéves marad, ha 04.01. napjával törlésre kerül a közösségi adószám, vagy visszamegy évesbe egész évre, vagy 1. negyedévben még negyedéves, aztán nem?

Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

2 válasz

Éven belül már nem változik. Vagyis 2018-ban végig éves marad. Olyan opció nincs, h. egy negyedévig negyedéves valaki, utána, meg éves lesz. Éven belül gyakoribb bevalló lehet valaki, pl. küszöbérték túllépéssel, gyakorítási kérelemmel, stb. de visszafele nem működik, legalábbis én még ilyenről nem hallottam, nem olvastam, még kérelemre sem. Majd jövőre. Természetesen az EU-s adószám törlését azért mindenképpen kérelmezni kell időben, véleményem szerint legalább egy hónappal az év vége előtt.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Az egyes adóbevallások határidejéről az új Art. (2017. évi CL. trv.) 2. számú melléklet B) pontja, az ÁFA adónemről a 3.1. pont (és alpontjai) rendelkezik.

Ezen joghelyek alapján nincs lehetőség év közben az ÁFA bevallási gyakoriságban "visszalépni" egy hosszabb időintervallumot lefedő típusra. Ha év közben negyedéves bevallóvá vált az adóalany - bármilyen ok miatt is - legjobb esetben is negyedéves bevallóként fejezheti be az adóévet. (Kivéve az évközi megszűnés esetét.)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ