KATA 25 vagy 50 ezer?

Kedves Válaszolók!

A kérdésem az lenne, hogy amennyiben katás adózási formát választanék lehetséges-e a 25 ezer forintos (másodállású) "csomagot" választanom. Alap esetben ez elég egyértelmű lenne, hiszen rendelkezem nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal azonban jelenleg passzív féléven vagyok, így ez kicsit árnyalja a kérdést. Tudtommal a TB-t a passzív félév alatt is fizeti utánam az iskola így talán adózás tekintetében sem lenne releváns, de ebben nem vagyok biztos.

Más adózási formáknál jelent-e bármiféle kedvezményt a hallgatói jogviszony megléte, a passzív félév figyelembevétele mellett?

Köszönettel,
Dominik

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Dominik!
Az Ön esetében egyértelműen fennáll a hallgatói jogviszony szüneteltetése. A hallgatói jogviszony szünetelésével kapcsolatban a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011 évi CCIV. törvény 45. § (19) bek. a következőképpen fogalmaz: "Ha a hallgató bejelenti, hogy a következő képzési időszakban hallgatói kötelezettségének nem kíván eleget tenni, illetve, ha a hallgató a soron következő képzési időszakra nem jelentkezik be, a hallgatói jogviszonya szünetel. A hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetésének ideje nem lehet hosszabb, mint két félév. A hallgató, a tanulmányi és vizsgaszabályzatban meghatározottak szerint több alkalommal is élhet a hallgatói jogviszonyának szüneteltetésével."
A kisadózó vállalkotások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 2. § 8. bek. i.) pontja a következőképpen fogalmaz: Főállású kisadózó, kivéve aki megfelel az alábbi feltételek valamelyikének, az Ön esetében "a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat". Tehát az Ön esetében, ha ha együtt értelmezzük a rendelkezéseket, akkor a passzív félév a hallgatói jogviszony szüneteltetését jelenti és így ezen időtartamra főállású kisadózóvá válik. Ellenőrizheti ügyfélkapun át a Taj száma alapján a biztosítási jogviszonyának fennállását a NEAK portálon, ha nem látja ott magát biztosítottként feltüntetve az egyetem által, akkor haladéktalanul be kell jelenteni főállású kisadózónak Önt a NAV felé, méghozzá a biztosítási jogviszony megszűnését követő nappal kezdődő hatálynappal.
Bízom benne sikerült segítenem.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László!

Köszönöm a segítségét! Ellenőriztem a biztosítási jogviszonyomat, ami még mindig fenn áll. Tehát az Oktatási Hivatal által a TB-re van van biztosításom. Jelenleg még csak tervezgetem az egyéni vállalkozás elindítását, és eddig a KATA tűnik a legkedvezőbb opciónak. Természetesen hamarosan szeretnék majd könyvelőt és vagy adótanácsadót is megkeresni a konkrét kérdéseimmel kapcsolatban. Jelenleg viszont még ez a kérdés foglalkoztat a leginkább, hiszen az első pár hónapban sokat számítana, hogy 25 vagy 50 ezer forintot kell-e fizetnem havonta.

"Ellenőrizheti ügyfélkapun át a Taj száma alapján a biztosítási jogviszonyának fennállását a NEAK portálon, ha nem látja ott magát biztosítottként feltüntetve az egyetem által, akkor haladéktalanul be kell jelenteni főállású kisadózónak Önt a NAV felé, méghozzá a biztosítási jogviszony megszűnését követő nappal kezdődő hatálynappal."

Nos, biztosítottként vagyok feltüntetve ebben az esetben is főállásúnak számítok vagy lehetséges, hogy mellékállású katásként jelentkezzek majd be az adóhivatalnál? Próbáltam már hasonló esetek után kutatni az interneten, illetve a jogszabályokat is próbáltam értelmezni. Viszont nem teljesen egyértelmű számomra, hogy passzív félév esetén melyik opciót vehetem igénybe.

Érdemes lenne esetleg a NAV-nál is érdeklődnöm ezzel kapcsolatban?

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,
Dominik

0 pont pont pont

Kedves Dominik!

Milyen tevékenységre szeretne vállalkozni? Mennyire lenne rendszeres a tevékenység? Esetleg piactesztelésre adószámos magánszemélyként is indulhatna. Ha van hallgatói jogviszonya, akkor adó.- és járulékmentes is lehet havi szinten még a katát sem kell fizetni. Nem tudom ennek lehetőségét ismeri-e. Persze ha túl sok költség nincs és havi szinte akar jövedelmet kivenni a vállalkozásból akkor érdemes lehet katázni. A katánál viszont vigyázni kell, nehogy véletlen színlelt munkaszerződésbe fusson!
Ha most nyitja a vállalkozást, akkor nem kell a NAV-nak semmit bejelenteni. Okmányirodai bejelentkezéssel, vagy webes ügysegéden át jön létre az egyéni vállalkozás. Az iparűzési adó alá kell csak bejelentkezni, valamint a kereskedelmi és iparkamarához.
Sokszor előfordul, hogy az iskolák elfelejtik lejelenteni a diákot a társadalombiztosítás felé, van amikor bejelenteni is elfelejtik, van amikor kijelenteni. Én mindenképpen az egyetemen érdeklődnék első kőrben.
A vállalkozás indításával kapcsolatban pedig érdemes előre tervezni és hónap elején megnyitni nem pedig a végén, mert a katá-t mindig a tárgyhónapra kell megfizetni. Én annak értelmét nem látom, hogy valaki január 30-án megnyitja a vállalkozást, jövedelem nem keletkezik, de fizet 25 vagy 50 ezer forintot, míg ha február 1-jén nyitja meg már bevétele is lesz és úgy fizeti meg az általam előbb említett összeget.
Az interneten kutatás sokszor téves eredményre vezet. Nagyon könnyű eltévedni a jogszabályok útvesztőjében, higgye el, sokszor még nekünk sem könnyű a sok-sok változás közepette megtalálni a helyes utat, főképp most amikor három új adótörvény is hatályba lépett és sok szabályozás a törvényi keretek közül rendeleti szintre lép, mely rendeletek még ki sincsenek dolgozva.
A passzív lét nem szerepel a szabályozások nyelvezetében ez ezért nehézkes ilyen szempontból. Valójában ez a hallgatói jogviszony szünetelése, vagy szüneteltetése, legalább is a törvények megfogalmazásában, hiszen tantárgyat nem vesz fel, hallgatói tevékenységet nem végez, de ugyanakkor a hely az egyetemen az Öné.
Vállalkozás indításával kapcsolatban javaslom szakember igénybevételét, mert tapasztalatból azt mondhatom, sokat rosszul nyitják meg a vállalkozást és után kell javítani. Volt akit meg kellett szüntetni és újra nyitni, mert annyira rossz adózási formát választott, hogy többet vitt az adó mint jövedelmet hozott volna maga a vállalkozás.
Én jómagam is nyújtok olyan szolgáltatást, hogy már az indulásnál jelen vagyok, mert akkor biztos semmilyen hiba nem jön létre.
Persze ez csak egy lehetőség. Egyéni vállalkozóknak egyáltalán nem kötelező könyvelőt igénybe venni, ez csupán a 10 millió forintos éves nettó árbevételű kettős könyvvitelre kötelezett cégeknek kötelező, azonban célszerű a kicsiknek is szakember segítségét igénybe venni, kivéve, ha meg van a kellő és alapos gazdasági, jogi és informatikai ismeret ami egy vállalkozás biztonságos működtetéséhez szükséges. Ez egyénenként eltérő, de a tapasztalatok azt mutatják az ügyfelek szenvednek könyvelő nélkül és sokszor rosszul járnak el. Ugyanakkor volt már arra is példa, hogy valaki autodidakta módon szinte kitanulta a szakmát.
Tehát összességben én az oktatási ügyintézőt kérdezném a biztosítási jogviszony lejelentésével kapcsolatban. Ha bármilyen úton arra tud hivatkozni, hogy a biztosítási jogviszonya nem szünetel, akkor 25.000 Ft. a Kata/hó, de a biztosítási jogviszonya szünetelni fog, a törvényi rendelkezések miatt. Szerintem elfelejtették kijelenti. Ha megenged egy személyes és nem szakmai tapasztalatot akkor megosztom Önnel. Engem bejelenteni felejtettek el egy nappali tagozatos iskolában amikor még tanultam. Érdekes volt, hogy tanulóként nem volt biztosítási jogviszonyom, jómagam is az oktatási ügyintézőnél tisztáztam a helyzetet.
Ezt csak azért írtam, mert még jómagam se régen hagytam el az iskolát és azóta is koptatom a padot valahol, mert életünk végégi tanulunk és láthatja, nem mindenhez kell jogszabály, se internet, se könyvelő, csak egész egyszerűen rá kell kérdezni a dolgokra. Persze az nem árt ha tudjuk mire, de szerintem ezt Ön már tökéletesen tudja.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ