Őstermelő, álláskereső biztosítási jogviszonya

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi, elég bonyolult problémában szeretném segítségeteket kérni:

Nemrégiben megkerestek, hogy segítség elkészíteni egy nyugdíjbiztosítási jogviszony beszámítását kérő nyomtatványt. Ez meg is történt.

Tudni kell, hogy az illető álláskereső volt (a foglalkoztatás helyettesítő támogatást megkapta) és emellett őstermelő volt, de a 600 ezer Ft-os árbevételt nem érte el. Vagyis lehetett álláskereső.

A nagyobb baj az, hogy 2007-ben be lett neki küldve a mostani T1041-es nyomtatvány akkori változata és minden negyedévben be küldve a ’58-as bevallás és a járulék be lett fizetve. Az érintett személy akkor már ápolási díjban részesült, amikor őstermelő is volt egyben. Az ápolási díj keletkeztet nyugdíjbiztosítási jogviszonyt.
A kormányhivatal válaszlevelében jelezte, hogy a 2012 óta fennálló ősteremlői jogviszonyt vizsgálja. Az álláskeresői státusz nem keletkeztet nyugdíjbiztosítási jogviszonyt, de egészségbiztosításit igen. A vizsgálat pontos tárgyát nem határozta meg.

Az lenne a kérdésem, hogy 5 évre visszamenőleg töröljem-e a biztosítási jogviszonyt és a ’58-as bevallásokat töröljem a kettősség megszüntetése érdekében vagy sem? Várjam meg a kormányhivatal következő levélét?

Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ