Kérdés egy albérletbe kiadott lakás adózásával kapcsolatban

Tiszteit Könyvelőiroda!

Lakást adok ki albérletbe ami után fizetem az adót. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Négyszer fizettem 10.000 Ft negyedéves adóelőleget és az év végi kiszámított adó kb. 54.000 Ft volt.
Amikor befizettem a NAV irodában az adót, akkor az ügyintéző azt mondta, hogy nem jó, hogy 54.000 Ft-ot fizetek, mert az év végi kiszámított adónak maximum 10.000 Ft-nak kell lennie.

Hallottak ilyen törvényről vagy szabályról? Tényleg maximum 10.000 Ft lehet az év végi kiszámított adó? Ha van ilyen törvény akkor be tudná idézni azt a paragrafust?

Köszönöm a választ.

1 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kornél!

Valamit vagy félre értett, vagy félre tájékoztatták. Ilyen szabály nincs, teljesen logikátlan is lenne. Hiszen a személyi jövedelemadó rendszerében szerepel az arányosság. Ha több a jövedelme, többet is adózik, tehát azt, hogy egy 10.000 Ft.-on maximálják kizárt.
Röviden, hogy kell számítani az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet? Bevétel-költség= jövedelem.
Jövedelem *adókulcs= számított adó= fizetendő adó.
Az Szja előleget tárgynegyedévente kell megfizetni. Ha ez nem éri el a 10.000 Ft. akkor ezt nem kell megfizetni a következő tárgynegyedévig. Tehát göngyölíteni kell és akkor kell megfizetni amikor elérte a fizetendő adó a 10.000 Ft.-ot. Ez a fő szabály az önálló tevékenységből származó összevont adó adóalapját képező jövedelem adózására, melynek csak egy része az ingatlanbérbe adásából származó jövedelem. Természetesen mint majdnem minden adót, így ezt is optimalizálni lehet egy jó költségszerkezet kialakításával, ami adott esetben a bérbe vevőnek és bérbe adónak is kedvező lehet. Én a költségek között szerepeltetném az amortizációt is. Viszont fontos, hogy a bevételekről és a költségekről nyilvántartást vezessen ami alapján az adófizetési kötelezettség,- és mérték megállapítható legyen.
Viszont jó hír, hogy az 1 millió forint feletti rész Eho-ját eltörölték.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ