Egyéni ügyvéd adózása

Üdvözlöm!
Egyéni ügyvéd adózásáról szeretnék kérdezni. Az adószámát kiváltotta a NAV-nál. Adószámos magánszemély vagy egyéni vállalkozó? Katás szeretne lenni. Iparűzési adó, építmény adó?
Köszönöm.

1 pont pont pont

11 válasz

Tisztelt Kérdező!

Az egyéni ügyvéd egyéni vállalkozónak minősül. (Szja trv. 3. § 17.)
A KATA trv. az egyéni vállalkozó meghatározásakor az SZJA törvényre utal vissza. (2. § 5.)

Az ügyvédi tevékenység üzletszerű vállalkozási tevékenység, tehát nem végezhető simán adószámos magánszemélyként.

KATA alanyiság választható, helyi iparűzési adó - amennyiben a tevékenység helyszíne szerinti önkormányzat bevezette - van, a többi esetleges helyi adó az önkormányzati rendeletektől függ.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Itt óriási félreértés van annak tekintetében, hogy mit ír az Szja. törvény és mi ír az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009 évi CXV. törvény. Ugyanis az ügyvédek nagyon sokszor és joggal arra hivatkoznak, hogy ők nem egyéni vállalkozók, hiszen az ügyvédekről szóló törvény ki is mondja, hogy az ügyvédi tevékenységen kívül egyes eseteket kivéve pl: egyetemi oktatói munka, más kereső tevékenységet nem végezhetnek. Az ügyvédek nem is egyéni vállalkozók, hiszen az egyéni vállalkozók nyilvántartásában nem szerepelnek. Ez összeférhetetlen az ügyvédi munkával. Persze az Szja törvény úgy fogalmaz, hogy adózási vonatkozásban, ha nem ügyvédi irodaként működik az ügyvéd, akkor "mint egyéni vállalkozó" adózhat. Tehát adózási kérdésekben ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá mintha egyéni vállalkozó lenne, így Kata hatálya alá is bejelentkezhet. Igaz nem azokat a nyomtatványokat kell kitölteni mint egy egyéni vállalkozónak, hiszen ők a 18T101E nyomtatványon jelentkeznek be, valamint webes ügysegéden át nyitják meg a vállalkozásukat. Egy egyéni ügyvéd eleve nem nyit egyéni vállalkozást webes ügysegéden át, így nem is egyéni vállalkozó függetlenül attól, hogy az Szja törvény mit ír. Az egyéni ügyvéd adózása ugyanolyan mint egy egyéni vállalkozónak, egy ugyan igaz, de akkor sem egyéni vállalkozó, hiszen -az ügyvédi tevékenységről szóló 2017 évi LXXVIII szóló 23 § (1)-bek taglalja az összeférhetetlenségi szabályokat, így pl. egyéni vállalkozóként végzett gazdasági tevékenység végzése is összeférhetetlenség.
Tehát Szja. törvény szerinti költségelszámolásos alapon történő "egyéni vállalkozó" módjára történő adózás választható, vagy Kata szerint is adózhat az ügyvéd úr/nő. Viszont a bejelentés a 18T101 lapon kell megtenni, aminek a nevében is benne van, hogy egyéni vállalkozók nyilvántartásában nem szereplő személynek kell kitölteni, viszont nem adószámos magánszemélyként fog működni, mert ahogy az előttem szóló kolléga is említette, ott kizárt a rendszeres üzletszerűség. Egy ügyvéd viszont rendszeresen végzi a tevékenységet és természetesen ellenérték fejében. Utána kell számolni melyik adózási formával járnának jól.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Tisztelt Kollégák!
Válaszukat köszönöm, ezen a gondolatmeneten vagyok én is, csak megerősítésre volt szükségem. Nálam is az volt a zavaró, hogy nem webes ügysegéden indítja tevékenységét, de nem is adószámos magánszemély. Jelen esetben Katát szeretne választani. Az úgy gondolom megteheti.
Üdvözlettel: Vinczéné Erika

0 pont pont pont

Kedves Kolléga!

Pontosan jó gondolat menten voltál. Ez a lényeg: egyéni vállalkozó módjára adózik, de valójában nem egyéni vállalkozó, pont azért mert nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában. Az egyéni vállalkozói jogállás ugyanis konstitutív hatályú, maga a bejelentkezés keletkezteti a jogviszonyt. Innentől fogva ha egy ügyvédnek azt mondod, hogy ő egyéni vállalkozó a falnak fog rohanni, mert teljesen jól tudni fogja, hogy ő nem egyéni vállalkozó. Az Szja törvénybe nagyon szerencsétlenül lett ez megfogalmazva, de való tény, hogy egyéni vállalkozó módjára adózik, ezért én ezt a szóhasználatot szoktam alkalmazni, mert ez a valóság.
Persze a NAV-ba azt mondják, hogy az ügyvéd egyéni vállalkozó, de más nem is várható el, hiszen ők mindent adózási vonatkozásban néznek, viszont én úgy gondolom, hogy maga az Szja törvény megfogalmazását kéne egyértelműbbé tenni. Nekem még kedvenc területem ezen belül még az állatorvos is. Milyen érdekes ugye? Az állatorvos szintén nincs benne az egyéni vállalkozók nyilvántartásába, az egyéni közjegyző se, ugyanakkor egy háziorvos, vagy fogorvos már kötelezett egyéni vállalkozói státuszt létrehozni, ha nem társas vállalkozás tagjaként akarja ellátni tevékenységét. A logikát én sem értem. Ügyvédek, közjegyzők esetén még megértem (összeférhetetlenség miatt), de állatorvos és orvos esetén már nem, hogy egyik miért lehet egyéni vállalkozó a másik pedig miért nem, csak egyéni vállalkozó módjára adózhat.
Elnézést a hosszú okfejtésért, csupán én is el szoktam ezen gondolkodni, amint most Te is.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Mart László!

Ha jól akarjuk végezni a munkánkat "időnként el kell gondolkoznunk."

Üdv: Vinczéné

0 pont pont pont

Kedves Könyvelők !

Véleményetek szerint választhatja-e az ügyvéd az átalányadózási formát?

Üdv: Ancsa

0 pont pont pont

Lehet általányadozó.

0 pont pont pont

Szerintem nem, mert nem egyéni vállalkozó, a kollégám is jelezte. Elég pontosan leírta, hogy miért.

Az átalányadózás szerintem nem, de javítson ki valaki ha rosszul gondolnám.

0 pont pont pont


szja
3. § E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő
17. * Egyéni vállalkozó:
e) * az ügyvéd az ügyvédi tevékenységről szóló törvényben meghatározott tevékenysége tekintetében (kivéve, amennyiben e tevékenységét ügyvédi iroda tagjaként vagy alkalmazott ügyvédként folytatja);

vonatkozik rá hogy Ev különben katás sem lehetne de adózhat mint sima Ev

0 pont pont pont

Kedves Szakértők!
Az alábbi probléma megoldásához kérnék tanácsot:
Ha valaki KATÁS egyéni vállalkozó, de ezt követően egyéni ügyvéd szeretne lenni, akkor meg kell szüntetnie az egyéni vállalkozást. Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben mikor lehet leghamarabb KATÁS egyéni ügyvéd? Meg kell -e várnia az egy év leteltét a vállalkozói KATÁS jogviszony megszűntét követően, vagy van-e más lehetősége.
Köszönettel:
Kőrösi Andrea

0 pont pont pont

Meg:
adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra az adóalanyiság ismételten nem választható.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ