Bejelentett munkaviszony vagy KATA?

Tisztelt Könyvelők!

Érdeklődni szeretnék, hogy a bejelentett munkaviszony vagy a KATA-s adózási forma (egyéni vállalkozóként) lenne-e megfelelőbb a jelenlegi esetben:
fix szerződésem van a mostani munkahelyemmel, ami le fog járni május 31-én. Ezután szeretnék egy új cégnél dolgozni.
Időközben megkerestek egy olyan helyről, ahol lehet egyéni vállalkozóként is tevékenykedni, de nem tudom, a bejelentett munkaviszony nem lenne-e ideálisabb.

Jelenleg junior vagyok egy IT recruitment cégnél, és kb. 1 éves tapasztalatom van. Projekt munkát semmiképpen nem szeretnék vállalni, mert ilyen fiatalon még elég bizonytalan lenne számomra, úgyhogy csak teljes munkaidős állásokban gondolkozom.
Most is be vagyok jelentve, ugyanakkor sajnos nem tudom, hogy a KATA lehet-e jó választás ilyen korán is akár?
Mit érdemes tudni róla, mikor érdemes kiváltani?

Válaszukat előre is köszönöm :)

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Érdeklődő!

Az Ön esetében nem javasolom a KATA egyéni vállalkozás megalapítását, mert teljesen egyértelmű, hogy munkaviszonyt leplezne és nem állná meg a helyét egy adóhatósági ellenőrzésen. Abban az esetben ha csak egy cégnek számlázna be és éves szinten meghaladja a számlázása az egy millió forintot jelentenie kell a számlát befogadó cégnek, valamint Önnek is a KATA bevételi nyilvántartásban a NAV-nak és beáll a színlelt munkaszerződés törvényi vélelme, mely vélelmet az adóalanynak kell megdöntenie. Persze vannak vélelem megdöntési szempontok, melyekből ha legalább kettőnek megfelel az adóalany a vélelem megdől. Azonban úgy gondolom az Öné nem ez az eset. Persze nem ismerek minden részletet. El lehet gondolkodni Szja típusú egyéni vállalkozás alapításán, de ez is csak akkor éri meg, ha több megrendelőnek számláz, igaz itt nincs megkötés sem a bevételre, sem arra, hogy egy megrendelőnek milyen összegben számlázhat. Azonban célszerű végiggondolni. Önnek a bruttó béréből levonnak 15 % Szja előleget, 8,5 % egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10 % nyugdíj járulékot. Ezen összeg felett a munkáltató attól függően, hogy KIVA alany vagy sem fizet még 19,5 szochó-t és ha nem érvényesít szakképzési hozzájárulási kedvezményt akkor még fizet 1,5 szakképzési hozzájárulást is. Ha a cég KiVA alany akkor 13 % KIVÁ-t fizet. Amennyiben Ön egyéni vállalkozó lenne, minden közterhet Önnek kéne megfizetni a KIVÁ-t kivéve. Tehát felmerül a kérdés, hogy ez miért lenne jó, ha csak nem oldható meg egy főállású munkaviszony mellett, hiszen akkor havi szinte nulla adóból és járulékból is kihozható a vállalkozás, persze az év végi nyereséget akkor is terheli 9 % VSZJA és az osztalékalapot 14 % Eho, valamint 15 % Szja.
Tehát ezeket mindet Önnek kéne fizetni arról nem is beszélve, hogy még egy könyvelőre is szüksége lenne, aki szintén pénzbe kerülne. Persze ha látnék árbevétel tervezetet és költségszerkezetet, mindjárt könnyebb lenne konkrét felvilágosítást adnom, de összességében úgy gondolom, hogy felvázolt lehetőségek alapján csak felesleges adminisztratív teherrel lenne több és semmivel sem jutnak több nettó jövedelemhez mint munkaviszony esetén. Nem magunk ellen akarok beszélni, hiszen nekünk ez a munkánk, de ugyanakkor azt is el kell mondani, ha a megadott adatok alapján az látszik, hogy nem járna jól a felvázolt helyzettel.
Bízom benne sikerült kicsit segítenem.
Mart László

2 pont pont pont

Kedves László!
Köszönöm szépen a részletes és hasznos választ :)

Ennek alapján én is úgy gondolom, hogy ez a dolog nem nekem lett kitalálva és főleg nem most. Persze, a későbbiekben még változhat a helyzet, de egyelőre nincs több megrendelőm és olyan tevékenységet sem végzek, amit főállás mellett magánszemélyeknek is kínálhatnék.

További sok sikert!
Hodosi Dóri

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ