Ajándékutalvány

Azt szeretném kérdezni, hogy ha a cég saját maga állít elő ajándékutalványt, majd értékesíti azt, akkor a vevő az utalvány vásárláskor milyen bizonylatot kell, hogy kapjon?
Hogyan kell beváltáskor helyesen eljárni?
Ezzel kapcsolatban hol találok részletes információt?

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!

Valószínűsítem, hogy a cég tevékenysége nem ajándékutalványok kibocsátása, hanem valamilyen termék/szolgáltatás értékesítés, és az utalványokat kereskedelempolitikai célból állítja ki, valamint az utalványok beváltása is a kibocsátó cégnél történik.
Ebben az esetben a saját kibocsátású ajándékutalványról egy számviteli bizonylat állítható ki a vevő részére, áfa tartalom felszámítása nélkül. Az utalványért fizetett ellenérték - az utalvány érvényességi ideje alatt - kötelezettség a kibocsátónál.

Beváltáskor a termék/szolgáltatás értékesítésről készült számlában a teljes ellenérték a megfelelő ÁFA kulcs feltüntetése mellett értékesítés árbevétele és fizetendő ÁFA. A fizetendő végösszegből kerül levonásra az utalvány ellenértéke, a nyilvántartott kötelezettség összegének csökkentése mellett.

Az érvényességi időn túli utalványokért kapott ellenérték egyéb bevételként számolandó el a kötelezettség csökkentése mellett.

Mivel a kibocsátott utalványok pénzt érnek, célszerű azokat szigorú sorszámozás alá venni, kibocsátásuk, elfogadásuk rendjét szabályzatba foglalni.

1 pont pont pont

Tisztelt Válaszadó!

Köszönöm szépen az eddigi segítségét.
Lenne még néhány kérdésem ezzel kapcsolatban.
Az utalványok sorszámozása megtörtént és nyilvántartás is vezetve van róluk.
A kérdések:
Számviteli bizonylatként mit kell átadnom a vevőnek?
Nyugta?
Bevételi pénztárbizonylat?
Egyszerűsített Készpénzfizetési Számla?
Ezzel egyidőben a pénztárgépbe be kell rögzítenem az eladott utalvány ellenértékét?Mit tegyek a gép által kinyomtatott nyugtával?Csatolom az utalványra?Vagy átadhatom és azt tesz vele a vásárló amit akar?
Elnézését kérem ha sok a kérdés,sajnos az eddig másoktól kapott válaszok eltérőek.
Abban az esetben mikor eladom az utalványt és 0%-os kulccsal pénztárgép által kiállítok egy nyugtát majd azt az utalványhoz tűzöm.Helyesen járok el?
Beváltáskor pedig a szokásos módon az utalvány ellenértéke feletti rész kerül a kasszába,így a különbözetről lesz a vevőnek egy nyugtája,ami tartalmazza az általa megfizetett forintokat és az utalvánnyal fizetett összeget egy blokkon.
Köszönöm

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ