KATÁ-s EV esetén ÁFA-levonás

Üdvözletem!

Szeretnék indítani egy egyéni vállakozás-t, ahol olyan évi 10-14 millió forintos bevétellel számolok.
Cégeknek nyújtanék szolgáltatást, ezért én KATÁS egyéni vállalkozásban és ÁFÁ-s megoldásban gondolkodtam.
A kérdésem az volna, hogy a vállakozás beindításához nagyjából 500.000 Ft értékben számítógépet, monitort stb. kellékeket kellene vásárolnom. Ezek visszaigénylésére van módom, és ha igen hogyan? Havi szintem nem számolok 50.000 Ft-nál több kiadással (nyomtatás, esetleg telefon), de ha van mód ezeket is visszaigényleném az áfából.

Vagy nagyon el vagyok tévedve a kérdéssel? Sajnos a könyvelőm csak két hét múlva tud fogadni, viszont áprilissal indítanám a vállakozást, ezért szereték kicsit tájékozottá válni.

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Petra

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Petra!

Áfa-s egyéni vállalkozóként van lehetősége a vállalkozással kapcsolatos beszerzések ÁFA tartalmának visszaigénylésére.

Legegyszerűbb módja, ha a kifizetett vevő számlái áfa tartalmából levonásba helyezi azokat. Ha stabil bevételekre számít ez nem jelent gondot. Amennyiben a bevételek csak reménybeliek, a kiadások pedig adottak, akkor a bevallási időszakonként adódó, visszaigényelhető ÁFA összeget görgeti maga előtt, és majd később beszámíthatja.

Izgalmasabb kérdés, hogy van-e valamilyen biztosítotti jogviszonya, illetve hogy valóban a KATA szerinti adózás a legoptimálisabb adózási forma az Ön számára. Számos kérdést célszerű eldönteni az EV indításakor, de a könyvelője bizonyára majd minden lehetőségről tájékoztatja.





0 pont pont pont

Kedves Kulcsár ès Társa Kft.

Köszönöm a válaszát. Remèljük hogy ez a legjobb forma. A bevètel biztos a mèrtèke esetleg lehet valamivel kevesebb is. Kezdèsnek másodállásban gondoltam, de valószínű hamar ez lesz a fő megèlhetèsem. Amennyiben a kata mègsem lesz megfelelő forma akkor váltani fogok. De a gyors alapítás most fontos szempont. Ès köszönöm mègegyszer.

Üdvözlettel:
Petra

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ