EVA vevő által ki nem fizetett számla

Tisztelet Szakértő Hölgyek és Urak!

Olyan gondom van, hogy a tavalyi évben kiállítottam egy számlát, viszonylag nagy értékről 3 millió + ÁFA,
de végül nem került kifizetésre, mert a projekt EU-s finanszírozásból ment volna.

EVA-s kettős könyvvitelű cég vagyunk, mindent mindig időre megfizettünk, nem volt soha semmi gond.

Na a fenti tétel nem került be a bevallásba, de az eredeti számla, amit a vevőnek kiállítottunk nincs is meg.
Ráadásul a vevő közben szívrohamban elhunyt, részben a projekt bedőlése miatt.

Hogyan kellene ezt a könyvelésben feltüntetni. Nem tudom a könyvelő hogyan csinálta, de szerintem simán csak
nem foglalkozott vele, mondván nem folyt be a pénz. Tervezzük a cég megszűntetését, ezért gondolom vizsgálat is lesz.

Ezért nagyon nem mindegy, hogyan van ez könyvelve. A cég különben stabilan működött 15 éven keresztül, általában 20 milliós bevétellel.
Szóval nem számlagyár vagy ilyesmi, de mégis a NAV-osok furán fognak nézni, hogy van kiállítva számla, de nincs bevétel. (Különösen az összeg nagysága miatt.)

Természetesen a másik oldalon sem lett elszámolva az összeg.

Szóval mit lehet ilyenkor tenni?

Válaszokat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!

A vevő örökösével/jogutódjával/képviselőjével/könyvelőjével kellene felvenni a kapcsolatot, és egy, a felek által közösen dokumentált helyzetleírással le tudná stornózni a számlát. Ebben a helyzetben tekinthető úgy, hogy a cégük általi teljesítés meghiúsult, de ezt dokumentálni kell. A storno számla ÁFA-ja sem szerepeltethető bevallásban. Célszerű a számla - storno számla - meghiusulási dokumentációt összefűzni és együtt várni vele a végelszámolás kapcsán várható adóellenőrzést.

Ha EVA adózás mellett kettős könyvvitelt vezetnek, továbbra is a számviteli törvény hatálya alatt maradtak. Így nem értem azt a kitételt, hogy "a fenti tétel nem került be a bevallásba" hacsak nem pénzforgalmi ÁFA-t választottak.

Felhívnám a figyelmét, hogy a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal eva alanyisága megszűnik, tevékenységet záró beszámolót kell hogy közzé tegyen és záró bevallásokat kell hogy benyújtson.

1 pont pont pont

Köszönöm a választ.

Azért nem látom pontosan, mit csinál vagy nem csinál a könyvelő, mert én évek óta csak annyit teszek, hogy negyedévente átküldöm egy táblázatban a bevételeket, a hozzájuk tartozó számlákat bescannelve. És nem látom, hogyan könyvel, azt hiszem váltanom is kell emiatt, mert nem túl közlékeny a könyvelőm. Ez a tétel szerepeltetve volt, mellé írva, hogy sztornó, illetve van róla egy jegyzőkönyv az elhunyttal. Szóval igen az én hibám is a dolog, mert én csak arra figyeltem, hogy minden időben be legyen fizetve, nem igen érdekelt a könyvelés része a dolognak. De most jöttem rá, hogy hiába fizettem én szorgosan, ha a könyvelésem nem tökéletes, még fizethetek sokat is akár.

A mai napig nem tudom pontosan hogyan tudok egy hibás számlát törölni. stb. Ha volt hibás számlám, vagy olyan, amit postán küldtem ki de elveszett és újat kellett küldeni, akkor én mindig felírtam a táblázatomban, hogy rontott, elveszett, újra írva stb. Sosem mondta a könyvelőm, hogy ezzel gond lenne. No mindegy, mielőtt megkezdnénk a végelszámolást, mindéképpen átnézzük a könyvelést, és ha kell egy másik könyvelő céggel is átnézetjük.

Egyetlen dolog biztos, minden befolyt összeg szerepeltetve lett a beválásban és meg lett fizetve utána az adó. Tehát elvileg adóhiányt az NAV nem tud megállapítani. Persze gondolom a nem megfelelő könyvelés miatt is büntethetnek.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ