KATA vállalkozó-külföldre számlázás

Üdvözlöm Önöket,a következőkben szeretnék segítséget kérni:

Férjem Belgiumban kapott állást júniustól,így odaköltözünk, de vállalkozásom miatt 3-4 hetente néhány napot egészen biztosan Magyarországon fogok tölteni.
KATA vállalkozó vagyok(végzettségem szerint tanár vagyok, jelenleg ruházati webshopom van, valamint skype-on keresztül is tanítok pár órát). A skype-os oktatást külföldről is tudom csinálni,terveim szerint a webshopomat pedig kibővíteném belgiumi átvétellel is,így elsősorban a helyi magyaroknak,ott is árulnék.
Kérdéseim, hogy ezt lehet így csinálni? Magyar KATA vállalkozóként, ha egy antwerpeni megrendelésem érkezik, ott adom át/oda postázom el a terméket megfelel a magyar számla? Adódhat ebből bármilyen problémám (pl. Belgiumban így elismerik-e a magyar számlát)?
Mire kell odafigyeljek?

Köszönöm szépen segítségüket!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Mónika!

1. eset: ha Magyarországról külföldre értékesít magánszemélynek akkor a szokásos módon állítjuk ki a számlát, mintha belföldi magánszemélynek állítanánk ki, Mo-i átvétellel vagy szállítással külföldre (posta, futárcég) ha áfa körös akkor felszámítjuk a 27% áfát ha alanyi adómentes akkor pedig AAM az áfa kód.

2. eset: ha magyar KATA-s egyéni vállalkozóként belgiumi átvétellel értékesít akkor kint telephelye "keletkezik" ezért kell kérni belga adószámot , és kell kint könyvelőt is keresni és az ottani szabályok szerint adózni, számlázni.

Én úgy járnék el ha az Ön helyében lennék hogy nem létesítenék kint telephelyet, hanem Magyarországon fogadnám a megrendeléseket, kiállítanám a számlákat szokásos módon és vagy feladnám postán a belga vevőnek vagy kivinném magam ha úgy is hazajárok 3-4 hetente. Nem bonyolítanám az életem kinti adózással.

Üdv: Király Kinga

1 pont pont pont
  • +1  
    2018.04.05. Bence

Kedves Mónika!
Annyit tennék hozzá a kolléga válaszához, Belgiumi értékesítés esetében nem elegendő az adószám, kérni kell egy közösségi (uniós) adószámot, hogy jogosult legyen uniós országok felé számlázni. Szerintem nem kell kérni belga adószámot, sem, sem belga könyvelő. Az uniós adószámokat arra találták ki, hogy uniós vállalkozók egymás közt számlázhassanak.
Ha magyarországi székhelyű vállalkozás külföldre – függetlenül attól, hogy Európai Unión belüli vagy harmadik államról beszélünk – szeretne szolgáltatást nyújtani, figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatást adószámmal rendelkező adóalany vagy magánszemély veszi-e igénybe.

Főszabály szerint

a) vállalkozások közötti ügyleteknél (B2B kapcsolat – Business-to-Business) a teljesítés helye a szolgáltatás igénybevevőjének székhelye , ami azt jelenti, hogy az ÁFA-fizetési kötelezettség abban a tagállamban vagy harmadik államban keletkezik, ahol az adott vállalkozás székhelye található.
Ezt az adózást nevezzük fordított adózásnak (reverse charge mechanism), ennek alkalmazása során a szolgáltatást nyújtó vállalkozás kötelessége, hogy ezt tényt a számlán feljegyezze, amennyiben a megrendelőnek keletkezik ÁFA-fizetési kötelezettsége, valamint javasolt a számlán feltüntetni azt is, hogy a szolgáltatásnyújtás az Áfa-törvény hatályán kívül áll.

b) magánszemély részére történő szolgáltatásnyújtás esetén (B2C kapcsolat – Business-to-Custome) a magyar ÁFA-kulcsok lépnek érvénybe, mivel a teljesítés helye a szolgáltatás nyújtójának székhelye.

Különleges szabályok szerint

A főszabályon kívül több olyan eset létezik, amikor a teljesítés helye a szolgáltatástól függően állapítandóak meg, és ezek a szabályok – néhány kivétellel – csak a közösségi szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazandóak

a) teljesítés helyének megállapítása a különleges szabályok alapján
– ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások, kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás során teljesítés helye az ingatlan fekvése szerinti állam,
– személy szállítása esetén az útvonal, amit ténylegesen megtesznek,
– közlekedési eszközök rövid időtartamú bérbeadása esetén az a hely, ahol a közlekedési eszközt ténylegesen a bérbevevőnek a birtokába adták,
– éttermi és egyéb vendéglátó-ipari szolgáltatások esetén a szolgáltatás tényleges teljesítés helye

A felsoroltakon kívül vannak olyan különleges szabályok, amelyek akkor alkalmazandóak, ha az igénybevevő nem adóalany. Ilyennek minősül többek között az ügynöki szolgáltatás, a termékfuvarozás vagy a terméken végzett bérmunka.
Nagy vonalakban a lényeg.

Üdv. Major Dénes

0 pont pont pont

Kedves Mónika!

Az Ön által feltett kérdés nem annyira egyszerű. A webáruházi értékesítés belga magánszemélyek felé éves 5.000 EUR értékhatárig a magyar áfa szabályai szerint történik, azaz a teljesítés helye Mo. Áfa 27%, vagy AAM amennyiben alanyi mentességet választott. Ezen értékhatár fölött már adóalanyként regisztrációra kötelezett Belgiumban.

Amennyiben a vevője belga adóalany, vagy más adófizetésre kötelezett jogi személy, már EU-s adószám kell a feleknek, és a közösségen belüli adómentes termékértékesítés szabályait kell alkalmazni. Ön mentesen értékesít + összesítő jelentést ad, a vevő pedig felszámítja a saját tagállama szerinti ÁFA-t.

Azt a kérdést is célszerű lenne boncolgatni, hogy hosszú távon eljárhat e magyar vállalkozó minőségében, amennyiben a kiköltözés révén a gazdasági létérdekei központjává Belgium válik. Mindenképp javasolnám hogy konzultáljon egy adótanácsadóval.

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat!Magánszemélyeknek értékesítenék,Belgiumban és itthon is.Egyenlőre havi 100 -150e ft-ot nem haladná meg szerintem a bevétel,és nyilvánvalóan ilyen bevételért(ha hozzáveszük,hogy KATát,könyvelőt stb kell fizetni) nem szeretnék a belgiumi adóügyekbe egyenlőre belefolyni.Természetesen ha hosszabb távon kintmaradunk,nő a bevételem,akkor értelemszerűen le kell építenem a magyar kapcsolatokat,és Belgiumban adózni,de úgy gondolom-amennyiben jogi akadálya nincsen-az abszolút kis érték és forgalmom miatt,erre akkor nincsen szükség.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ