Házeladás utáni adózás

Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, ha a vételtől számított 5 éven belül eladok egy házat, úgy tudom adózni kell. Mi számít a szerzés évének, amikor megvettem, vagy amikor megkaptam a használatba vételi engedélyt?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Andrea!

Az Szja tv szerint:
60. § (1) Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

Magyarul a szerzés éve az amikor bevitték a Földhivatalba az adásvételi szerződést.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Ön attól a pillanattól kezdve tulajdonos, ahogy a tulajdoni lapra tulajdonosként bejegyzésre került a neve. Év, hónap, nap feltüntetéssel kerül bejegyzésre. Az ingatlan adás vételi szerződés napjára szokták bejegyezni konstitutív hatállyal. (Maga a bejegyzés ténye keletkezteti a tulajdonjogot), így az adózást is a szerzés időpontja határozza meg.
Nyugodjon meg, az eljáró ügyvéd, vagy közjegyző, úgy is értesítette egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon keresztül az adóhivatalt.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ