Számlaképes hogyan tudok lenni nappali tagozat mellett?

Kedves Tagok!

Érdeklődni szeretnék, hogy miként oldható meg az nappali tagozat mellett, hogy számlaképes legyek? Mi ennek a menete? Megoldható esetleg úgy, hogy ne kelljen semmit fizetnem, (ha pl, egyéni vállalkozó leszek), illetve hogyan alakul ez az adózásban, már könyvelővel kell elkészíttetnem a következő évi adóbevallásomat?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Szép estét!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Éva!

Én azt javaslom hogy a környezetében keressen egy könyvelőt mert egy pár kérdés alapján nem fog összeállni a kép az egyéni vállalkozás menetéről, adózási formákról,.... pl tevékenység függő hogy milyen adózási formát választ... de azért néhány szóban...

Közép v felsőfokú intézmény nappali tagozatos hallgatójaként mellékállású egyéni vállalkozónak fog minősülni, mivel a hallgatói jogviszony a "főállása". Ez nagyon kedvező a járulék fizetésnél ..... illetve pl KATA adózásnál 50.000 Ft helyett 25.000 Ft-ot kell fizetni havonta.

Az adózási forma választásnál meg kell nézni hogy milyen költségekre számít, ezért érdemes a vállalkozás indítása előtt egy üzleti tervet készíteni.

Ha már meg van minden paramétere, kalkulációja a leendő vállalkozásának akkor lehet a webes ügysegéden elindítani a vállalkozást, aminek az alapja az ügyfélkapus regisztráció, célszerű a könyvelőt ezzel is megbízni, hogy regisztráció problémamentes legyen.

Érdemes könyvelővel csináltatni az adóbevallást...

Üdv: Király Kinga

0 pont pont pont

Nagyon szèpen köszönöm! :)

0 pont pont pont

Kedves Érdeklődő!

Az előttem szóló Kollégát annyival egészíteném ki, hogy Önnek nappali tagozat mellett nem feltételen csak KATA adózási formában lehet gondolkodnia. Lehet havi szinten adó,- és járulékmentes is, amennyiben kivétet nem számol el saját magának és a hallgatói jogviszonya jogfolytonosan fennáll. Ebben az esetben viszont gyűjteni kell a költségszámlákat is mert az év végi adózás előtti eredmény alakulása a következőképpen fog alakulni: bevétel-költség= adózás előtti eredmény. Ezt terheli 9 % VSZJA, a maradék bruttó nyereség, melyet az osztalékfizetés szabályai szerint kell leadóznia 15 % Szja és 14 Eho terheléssel. Ami megmarad, azt arra költi amire szeretné.
Magam is javaslom már az indulásnál könyvelő segítéségét kérni, a kötelező bejelentések miatt, valamint a gazdasági tervezés miatt is fontos, hogy nyereséges legyen.
Arról nem is beszélve hogy a könyvelési díj is adóalapot csökkent.
Van még egy másik lehetőség is, ez az adószámos magánszemély intézménye, ebben az esetben csak a jövedelem után kell adóznia. Ha kifizetőnek számláz, akkor a kifizető vonja le az adóelőleget, ha magánszemélynek akkor önbevallással kell eleget tenni az adófizetési kötelezettségének. Piacteszteléshez kiváló lehetőség, viszont hosszútávon nem javaslom, mert a kifizetők sokszor helytelenül járnak el a kifizetéskor, nem számfejtenek, hanem a bruttó összeget utalják, holott ez teljesen helytelen gyakorlat.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ