Adókedvezmény cukorbetegeknek?

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az interneten olvastam, aki cukorbeteg és papírral tudja igazolni, hogy beteg, az igényelhet vissza adót. Igaz ez, és ezt hol/hogyan lehet intézni?

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves kérdező. Amennyiben rendelkezik olyan igazolással amiben szerepel, hogy súlyosan fogyatékosnak minősül cukorbetegség miatt ( ezt az igazolást 1-s típusú cukorbetegnek adják ki), akkor az előző évekre ( 5 évre) is visszamenőleg lehet érvényesíteni a kedvezményt önrevízió benyújtásával.

0 pont pont pont

Kedves Hajnalka!

Igaz. A személyi jövedelemadó bevallásban (53-as számú nyomtatvány) lehet érvényesíteni, a súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény sorában. Ahogy Anita is írta a korábbi évekre visszamenőleg is lehet érvényesíteni. Sőt, ha év elején nyilatkozik a munkáltatójának, akkor év közben is figyelembe tudják venni a bérszámfejtésnél.

0 pont pont pont

Én úgy értelmeztem a kérdést, hogy a kedvezményre jogosító igazolásra vonatkozik, úgyhogy erre a részére válaszolok, mert ez még nem volt: az igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a tőlük kapott orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki. Nem kell csatolni a bevalláshoz, önellenőrzéshez, csak egy esetleges NAV ellenőrzésen kell bemutatni. Az igazolás kiállítójának adatot kell szolgáltatnia róla a NAV felé, ezért nekik csatolás nélkül is van róla információjuk.
Ennek az oldalnak a legalján van egy minta - ehhez rendszeresített nyomtatvány nincs.
http://aosz.hu/sulyos-fogyatekos-allapot-miatti-adokedvezmeny/

0 pont pont pont


A 49/2009.(XII.29.) EüM rendelet melléklete alapján kiadott igazolás alapján vehető igénybe a kedvezmény.
A jelenleg hatályos jogszabályok alapján az igazolást a cukorbetegek esetében a 335/2009.(XII.29.) Korm. rendelet mellékletében szereplő:
I. típusú diabetes E10 kódú ( Ez a betegség kódja. BNO ként jelölik.) betegek csoportjába tartozó betegségek

Szövődményekkel járó
II. típusú diabetes E11 kódú betegségek csoportjába tartozó betegek

részére adja ki a –jogosult – szak ember.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező. A szak orvos által kiállított igazolás birtokában igényelheti az adókedvezményt. Vissza menőlegesen önellenőrzéssel lehet érvényesíteni a kedvezményt. Amennyiben önellenőrzés beadásában el akadna szívesen segítünk. Ha szükséges elektronikus úton is tudunk segíteni. Hívjon vagy írjon bizalommal. Üdvözlettel: ANI SPIRIK KÖnyvelő Kft 06 20 406 9554. spirik@vipmail.hu

0 pont pont pont

Ahogy itt bármelyik kollégát keresheti, aki szimpatikus Önnek, mind ezért vagyunk itt.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ