Egyéni vállalkozó, tehergépkocsi vásárlás

Egyéni vállalkozó - áfa hatálya alá tartozik - tehergépkocsit szeretne vásárolni, és ezzel kapcsolatos költségeket elszámolni. Jól gondolom-e, hogy a 2500 kg-ot meghaladó megengedett együttes tömegű gépjármű esetében a kettőnél több utas szállítására alkalmas gépjármű is tehernek minősül, és áfa levonható, ill. nem kell cégautó adót fizetnie?
Ha lízingelné a gépjárművet, melyik lízinget célszerű választani?
Válaszát köszönöm.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Erika !
A 8704 vámtarifaszám alá tartozó zárt rakodóterű, sofőrrel együtt maximum 3 fő szállítására alkalmas, valamint a 8704 vámtarifaszám alá tartozó nyitott rakodóterű tehergépkocsi áfája vonható le . Az utóbbi esetben a szállítható személyek számától függetlenül.
Tehergépkocsi esetén nem áll fenn cégautóadó fizetési kötelezettség.
Én zárt végű lízinget javaslok , ebben az esetben a gépkocsi a vállalkozás tulajdonába kerül és a teljes vételárra jutó áfa összege beszerzéskor levonható.
Bízom benne, hogy válaszommal tudtam segíteni.
Üdvözlettel: Szitanicsné Csata Andrea

1 pont pont pont

Kedves Andrea!
Köszönöm a válaszát, természetesen segített, melyik jogszabályban, vagy állásfoglalásban találom ezt így konkrétan?

0 pont pont pont

Kedves Erika !
A gépjármű besorolását tartalmazza a személyi jövedelemadó, a társasági adó, a cégautóadó, valamint az áfa törvény is.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.), valamint a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) azonos, definíciót tartalmaz; személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncs kerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. A törvény ide sorolja a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsit, a versenyautót, és az önjáró lakóautót is. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.
A fentiek alapján tehát az SZJA rendszerében a 2500 kg-ot meghaladó együttes tömegű vegyes rendeltetésű gépjárművek nem minősülnek személygépkocsinak.
Az ÁFA vonatkozásában személygépkocsinak minősül az a gépkocsi, amely 8703-as vámtarifaszámmal rendelkezik. Ezen VTSZ besorolás alá azok a gépkocsik tartoznak, amelyek személy/személyek szállítására szolgálnak és a szállítható személyek száma a vezetővel együtt sem haladja meg a 9 főt. A versenyautó, golfautó és lakóautó is személygépkocsi az ÁFA rendszerében.
Az Áfa levonási jog korlátozását pedig az Áfa tv.125 § tartalmazza.

Üdvözlettel: Szitanicsné Csata Andrea

1 pont pont pont

Kedves Andrea!
Válaszát ismét köszönöm. Ezeket a jogszabály helyeket ismerem, konkrétan azt nem tudom beazonosítani, hogy" ...zárt rakodóterű sofőrrel max 3 fő szállítására alkalmas, valamint........Nyitott rakterű tehergépkocsi szállítható személyek számától függetlenül."

Üdvözlettel Vinczéné Erika

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ