Tárgyi eszköz vásárlása utáni költségelszámolás

Másodállású egyéni vállalkozó vagyok. Vásároltam 160e Ft-ért számítógépet. Kérdésem az, hogy hogyan tudom költségként elszámolni? Létezik még a 100e Ft-os határ? Elszámolni költségként csak 2 év alatt tehetem meg? Ha igen milyen megosztást (pl. 100-60) választhatok?

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves László!
50 %-os leírási kulccsal lehet elszámolni a 200.000 Ft. értékhatár alatti informatikai eszközöket, feltéve ha mindet részét együtt vette.
Ha a monitort külön vásárolta, akkor én nem adnám össze a számítógéppel. 100.000 Ft. az az egyszeri és egyedüli értékhatár, amelyet abszolút értében, mint kis értékű tárgyi eszközt azonnal költségként elszámolunk.
Az Ön által említett eszközt 50 %-os kulccsal kell elszámolni. Az 50 % egy évre vonatkozik, tehát az arányképzést figyelembe kell venni, ami annyit jelent, hogy a beszerzés időpontjától az adott évből hátralévő napok számára kell kiszámolni. A 100-60 típusú elszámolás, álláspontom szerint helytelen. Én 80.000 Ft-ot osztanék el 365 nappal és szoroznám meg az év hátralévő napjainak számával és ezt számolnám el erre az évre. Én az ügyfeleimnek az szoktam javasolni, hogy célszerű 100.000 Ft. alatti tárgyi eszköz beszerzéseket csinálni, ha kis adóalapot akarunk.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Pici kiegészítést tennék.
A 100.000 Ft alatti eszközök számolhatóak el egy összegben. Azaz a 99.999 Ft vagy ennél kevesebb.
A számítástechnikai eszközök esetében a 200.000 Ft alatt 50% választható és oly módon (ha jól tudom), hogy vásárlás napjától függetlenül első évben is 50% és a második évben is 50%.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

2 pont pont pont

Kedves Érdeklődő és Tisztelt Kolléga!
Igen így van. Választható, hogy 50 %-os kulccsal az egész adóévben elszámolja az adott tartalmat költségként, hiszen a vonatkozó jogszabály szó szerint így fogalmaz: "A kétszázezer forint egyedi beszerzési, előállítási értéket meg nem haladó, valamint a 33 százalékos norma alá besorolt tárgyi eszközök esetében választható, hogy a leírási évek száma két adóév és a leírás mértéke 50-50 százalék." (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 11. sz. melléklete II/g.). Ugyanakkor alkalmazni nem kötelező mert "a) Értékcsökkenési leírás a 3. pontban meghatározott leírási kulcsok jegyzéke szerint számolható el. A leírási kulcsok jegyzékében az adott tárgyi eszköz, nem anyagi javak mellé rendelt százalékarány az egy naptári évben érvényesíthető leírási kulcsot tartalmazza. Ha ugyanazon tárgyi eszközre több szabály is alkalmazható, akkor a módszerek között választani lehet, de a választott és egyszer már alkalmazott módszertől a későbbi években nem lehet eltérni. Az 1997. év előtt megkezdett értékcsökkenési leírást a megkezdett módszerrel kell folytatni a teljes elszámolásig." (1995. évi CVII. tv. 11. sz. II.a) persze ajánlatos, ha ezzel a jövedelem nem csökken a jövedelem-nyereség minimum szintje alá. Tehát egyet értek az előttem szóló kollégával. Egyedileg kell megnézni, hogy milyen adóalapot célszerű kihozni.
Mart László

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat. Ha szolgáltatást veszek igénybe, akkor gondolom nem érvényes a 100 eFt értékhatár az elszámolások esetében. Pl. 110 e Ft.

0 pont pont pont

Kedves László!
Szolgáltatások esetén, valamint anyagbeszerzés esetén sincs értékcsökkenési elszámolás. Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletben könyvel, tehát ha meghaladja az említett összeget az lesz a költség. Azonban minden esetben fontos, hogy a vállalkozás érdekében felmerült költségről legyen szó.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ