Hobbi szintű autókereskedésnek melyik vállalkozási forma illetve melyik fajta adózás a célszerű?

Iskola mellet havonta 1 max. 2 db autót vásárolnék, majd ezeken egy kis csinosítgatás után túladnék. Mivel nagy nyereség nem lenne belőle, illetve hobbi szinten csinálnám "másodállásban" még lehet, a katás adózás se érné meg. Érdeklődnék ilyen esetben melyik vállalkozási forma illetve adózás javasolt?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Bence!

Ha vállalkozási formában gondolkodik és nem szeretne feltétlenül jövedelmet kivenni a vállalkozásból, tényleg csak hobbi célból végezné a tevékenységet, mert rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, akkor egyéni vállalkozási formában is el lehetne kezdeni, de fontos megemlíteni, hogy ha a "kis csinosítgatás" autószerelésnek minősül, akkor feltétlen szükséges ehhez bizonyítvány, vagy olyan alkalmazott foglalkoztatása akinek van szakirányú végzettsége. Ha kimondottan eladói szerepkörben kívánja eladni, akkor pedig kereskedelmi engedélyre is szükség lesz. Mivel az autók nem olcsó tárgyi eszközök, elkerülhetetlen az áfa körbe tartozás, de a sok anyagnak az áfáját levonásba lehet helyezni amit az autóra költ. Két autó miatt nem vágnék bele, inkább megpróbálnék egy alvállalkozói szerződést, esetleg munkaviszonyt létrehozni egy autószerelő céggel.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Köszönöm a választ. A kereskedelmi engedélyt, hogyan tudom megszerezni ?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ