Melyik évet terheli a kiadás?

Tisztelt Cím!

Kissé elbizonytalanodtam. Adott három számla.

1. A teljesítés dátuma: 2017.12.11; számla kelte: 2018.01.02; fizetési határidő: 2018.01.12.

2. A teljesítés dátuma; illetve a számla kelte: 2017. decemberi. Viszont a fizetési határidő: 2018. évi.

3. A teljesítés dátuma, illetve a fizetési határidő 2018. évi. Viszont a számla kelte még 2017. decemberi.

Mindhárom esetben az lenne a kérdésem, hogy melyik évet terhelik a kiadások?

Előre is köszönöm a választ.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Nikoletta!

Attól függ, hogy egyéni vállalkozóról, vagy cégről van-e szó. A cégek esetén akik kettős könyvvitelre és cégbejegyzésre kötelezettek az elismert teljesítés alapozza meg a bevételt és a költséget, így az adó alapját is -függetlenül a pénzforgalmi megvalósulástól. Egyéni vállalkozó esetén a pénzügyileg rendezett teljesítés számít bevételnek vagy költségnek tehát a költség, vagy bevétel keletkezésének időpontja a pénzforgalmi számlán történő terhelés vagy jóváírás napja, vagy a készpénz átadásának, átvételének a napja. Katás egyéni vállalkozó esetén bevételnek számít az a számla is, amelyet megszűnése előtt állított ki, de még pénzügyileg nem rendezték.
Ajánlatos a könyvelésénél mindig nyilvántartásba venni, a kiadott számlákat akár költség, akár bevétel, függetlenül az áfától, hogy monitorozni lehessen a kintlévőségeket és a várható költségeket!
Remélem sikerült segíteni!
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László!

Egy iskoláról lenne szó, államháztartási terület.

0 pont pont pont

Iskoláról? Hát akkor az iskola könyvelője biztos tudja mit kell tennie. Államháztartási területen költségvetési szemlélet is érvényesül terv-tény és még ezek mellé a pénzügyi számviteli rész is. Kettős könyvvitel vonatkozik rá, tehát az elismert teljesítés elvén alapul a könyvelés.
Az már már más kérdés, hogy Önnek mi ez érdekeltsége ebben, de ha Ön a számla kibocsátó és az iskola a befogadója, az Ön esetén vállalkozói oldalról kell nézni, de ha az iskola nevében teszi fel a kérdés, nem kell ezzel Önnek foglalkozni, mert egy kész gazdasági osztály van több könyvelővel és igazgatóval, akik tudják a dolgukat, hogy egy számlával mit kell csinálni. Persze más a helyzet, ha Ön számlázott be nekik és az Ön oldaláról merül fel a kérdés, ebben az esetben pedig mindegy hogy iskola, vagy vállalat a befogadó. Azt, hogy az iskola mit és hogyan csinál szerintem azzal Önnek, mint magánszemély, vagy alvállalkozó nem kell foglalkoznia, feltételezem, hogy vállalkozó, hiszen ha az iskola gazdasági osztályához tartozna nem tenne fel ilyen kérdéseket.
Tehát Önnek akkor keletkezik bevétele ha egyéni vállalkozó, amikor azt meg is kapta. Ha Kft, vagy Bt. a teljesítést nyújtó cég, akkor pedig a teljesítés napján, amikor azt az ellenérdekű fél is elismerte.
Bízom benne érhető volt, amit leírtam.
Ha további kérdés van, hívjon fel bátran!
Üdvözlettel:
06/70/545-78-24
Mart László

1 pont pont pont

Értem, köszönöm a válaszát! További szép napot!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ