Induló válallkozás kérdések

Most induló vállalkozásomhoz keresnék könyvelőt, illetve kérnék egy kis segítséget előzetesen.
Egy webshopról lenne szó, havi 100-200 tervezett eladással, tehát ennyi kimenő számla lenne, ez 1-2 millió forgalmat jelent havi szinten. A várható költségeket levonva 300e-400e Ft lenne, ami megmarad, adózás nélkül. Ez az indulást jelentené későbbi növekedés elképzelhető. Az áru magyar nagykertől lenne, tehát klasszikus kiskereskedelem.
A kérdéseim:

1. Milyen vállalkozási forma ajánlott? Én főállásban vagyok, a feleségem GYED-en van. Ha most kezdenénk én índítanám el, ő itthonról intézné az ügyeket, rendelések, csomagolás stb., aztán ha lejár a GYED, ő venné át mint fővállalkozózó vagy bejelentett alkalmazott. Sajnos a Kft. tőkéje nem áll rendelkezésünkre, így EV-ben gondolkozom.

2. Adózás: Azt már látjuk, hogy sem a KATA, sem az Áfamentesség nem opció ebben az esetben. Marad a hagyományos költségelszámolás?

3. ÁFA: Annyiban még speciális a dolog, hogy a főtermék, ami egy eladott csomagban van 5% ÁFÁ-s, de kapnak hozzá ajándékot, ami 27% ÁFÁ-s. Ilyenkor hogy történik az ÁFÁ-zás? Tehát a csomag tartalma mondjuk 100 Ft 5% ÁFÁ-val és 50 Ft 27% ÁFÁ-val, én ennyiért veszem, ez ugye 68.5 Ft ÁFA. Ezt eladom mint csomag, mit írok a számlára? Eladom 300 Ft plusz ÁFÁ-ért, ekkor 5% vagy 27% ? Ugye ha 5% akkor csak 15 Ft befizetési kötelezettségem lesz? Vagy ez így nem jó és a számlán le kell bontanom, hogy mi van a csomagban és tételenként számlázni?
Valahol olvastam, hogy az újságosoknál pl. ezért vannak valami kis ajándékkal összecsomagolva, hogy 5% áfával adhassák, de nem tudom, hogy ez szabályos-e?

Köszönöm a segítséget előre is!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Gábor!
Meg kell vizsgálni a személyi jellegű ráfordításokat is, mert lehet egy KIVÁ-s Bt.-vel járnak a legjobban, persze ha Önnek van főállása, akkor nem köteles vállalkozói kivétet sem elszámolni magának. KIVA esetén nem kell megfizetni a béreket terhelő közterheket, szochó-t és szakképzési hozzájárulást. Az áfa más kérdés, hiszen az nem számít bele a nettó árbevételbe, azt tovább hárítja a vevőjére, viszont a beszerzések áfája levonásba helyezhető, így csak a különbözetet kell megfizetni az állam felé.
Több lehetőség van. EV. költségelszámolással, Bt. Kivával, az egyik tag lehet személyesen nem közreműködő is és csak osztalékot vesz ki nem tagi jövedelmet, stb. Úgy kell elindulni, hogy a költségek a legoptimálisabban alakuljanak, létrehozni egy minimum és egy maximum forgatókönyvet is mind a két verzióra és ennek tükrében megtervezni a vállalkozást, valamint a választható adózási formát. Összetett elemzést igényel én a magam részéről a személyes tanácsadást javasolnám.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Tóth Gábor!
Az ön által feltett kérdések elég konkrétak, így az a legjobb, ha személyes tanácsadásra keres fel egy könyvelőirodát. A számokat tekintve a javaslatom inkább a BT ill KFT forma választása. A KFT-nél azonban figyelembe kell venni a magasabb tőke kötelezettséget is.
Az adózási módok közötti választás is kalkuláció eredménye után látszik csak. Itt az Ön által tervezett adatokkal számolnánk ki. (esetleg kiegészítve amire talán nem is gondolt)
Az ÁFA kérdésének után kell nézni a konkrét esetben. Az újsághoz csomagolt ajándékok együtt vannak csomagolva, véleményem szerint ez is szempont lehet, de pontosan el kell olvasni az állásfoglalásokat.
Üdvözlettel
Lengyel Krisztina



0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ