ügyvezető bejelentése

Üdvözlöm,

az alábbiban szeretnék segítésget kapni:

Az egyik cég ügyvezetője máshol is ügyvezetett, ott vállalkozói jogviszonnyal. A kérdéses cégben pedig ingyen, mert az elsőnél volt járulékozás.
Most derült ki, hogy az a vállakozói jogviszony 2016-ban megszűnt. Máshol jogviszony nincs/nem volt.

Az aktuális, kérdéses cégben 2016-tól hogyan lehetne bejelenteni, megúszva bármiféle büntest, az alábbiak szerint? Lehetőleg költséget minimalizálva, mert kb alvó cég.

Az látszik, hogy itt 2015-ben volt ide is bejelentve és utána ki. Társasági szerződésben megbízási jogviszonnyal szerepel.

Vagy az volt egy hibás kijelentés, mert ügyvezető nélkül nem lehetett a cég, így erre a havi két órára nem 2016-tól, hanem egyből a kijelentés utántól kellene visszajelenteni?

Ha megbízással ügyvezet(ne) havi 2 órában (nem napi), akkor nem az ügyvezetői minimálbér után kell járulékot fizetni?
Ezt akkor is lehet, ha ahogy említem más jogviszony/biztosítás nincs, csak ez a havi 2 óra lesz?

Ügyvezető személyes ügyfélkapun most is bejelentettnek látszik ebben az aktuális cégben: 1451 jogviszony kóddal, de a cégesen nincs ott.

Köszi a segítséget

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Inix!

Ha jól értelmeztem a felvázoltakat:
"A" cégben az ügyvezető megbízási jogviszonyban van. "B" cégben tagi jogviszonyban volt ügyvezető. (Ez megszűnt.)
1. Ha "A" cégben az ügyvezető tag is, akkor a "B" cég ügyvezetői tagi jogviszony megszűnésétől járulékfizetési kötelezettsége lesz. Tagi jogviszony alapján. Ha nincs máshol (akár több helyen együttesen) heti 36 órát elérő munkaviszonya, akkor a tagi jogviszony alapján a garantált bérminimum után meg kell fizetnie a járulékokat.
Személyesen közreműködő tag esetében (aki ügyvezető) és megbízással látja el ezt a tevékenységét, nincs lehetőség óraszám meghatározására se heti, se havi vonatkozásban! Havonta a garantált bérminimum (2017-ben 161.000 Ft) lesz az adó és járulékalapja.
2. Ha "A" cégben ügyvezető nem tag és az ügyvezetést a társasági szerződésben megbízási jogviszony alapján látja el, akkor nem mérvadó, hogy a "B" cégben megszűnt a jogviszonya.
Megbízási jogviszonyban itt sem kell jelenteni a heti/havi óraszámot. Mivel nem tag, akár nulla forintért is lehet ügyvezető. Megbízási jogviszony esetén, amennyiben a megbízási díjból származó jövedelem havi átlagban (megbízás idejére, nem kifizetésenként) nem éri el a minimálbér 30%-t, akkor csak szja és szocho, szakképzési fizetési kötelezettség van. Ha meghaladja, akkor minden járulékot meg kell fizetni.

Természetesen lehetnek további olyan körülmények, amelyek a fent leírtakat módosítják. Ha konkrétabb, pontosabb választ szeretne a kérdésére, akkor forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken.
felgyoi.konyveloiroda@gmail.com
+36/20/288-9174

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Az előző választ körültekintőnek találom, csupán egy helyen képviselek más álláspontot.

Az 1. válaszpontban taglaltak szerint - amennyiben a tulajdonos ügyvezető "csak ügyvezet" és egyéb tekintetben nincs személyes közreműködése - társas vállalkozóként nem kötelező járulékainak meghatározásához a garantált bérminimumot alkalmazni, elegendő a minimálbér.

Az egészségbiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó alapja szorzószámokkal emelt (150%; 112,5%)

Üdvözlettel,
Kulcsár Erzsébet


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ