Önálló tevékenység adóalapja

Üdv,
magánszemélyként önálló tevékenységből származó jövedelem adóalapjának kiszámításában szeretnék segítséget kérni.
A jövedelmet 22% EHO terheli, költségként tételesen nem számolható el semmi.

Ilyen esetben a teljes összeg mekkora része számítandó bele az adóalapba? Alkalmazható a "82%-os szabály", vagy az igazolás nélküli levonható 10% költséghányad? Vagy mindkettő?

Köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Balázs!

A fenti kérdés megválaszolása kicsit összetettebb, mint hogy pár mondatba reagáljak, de megpróbálom. A legfontosabb kérdés, hogy el kell dönteni, hogy mint természetes magánszemély, kifizetőtől származó megbízási jogviszonyból származó jövedelem tekintetében kívánja kiszámítani, vagy mint adószámos magánszemély, magánszemélynek történő értékesítés után. Én úgy gondolom, hogy az előző esetről lehet szó.
Önnek nincs teendője. A megbízási jogviszony számfejtését a kifizető fogja elvégezni (Bt. Kft. egyéni vállalkozó, stb.) Ön költségnyilatkozatot adhat, a bevétel 50 %-áig. Ezt számlákkal, az Ön nevére kiállított számlákkal kell igazolnia. A bevételből levonják a költségeket és a megmaradt adóalapra számítják az Szja előleget, amit levonnak Öntől, valamint 7 % egészségbiztosítási járulékot, valamint 10 % nyugdíjjárulékot vonnak még le. Ezen felül a kifizető fizet még 22 Szochót, és 1,5 % szakképzési hozzájárulást. Év végén Ön M30 adatlapot kap amely adatait feltölti a 17Szja bevallásba jövő év május 20.-ig, ha nem áfa-alany Ön. Feltételezem nem. Eho fizetés nem keletkezik senkinél, a kifizető fizet Szochót. A másik lehetőség a 10 % költséghányad. Ebben az esetben nem kell nyilatkozni, automatikusan így fogják számfejteni a megbízási díjat.
Ha adószám birtokában magánszemélynek értékesít, akkor 15 Szja előleget és 22 % Eho-t kell fizetnie tárgynegyedévenként a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig. Hóközi bevallásban ezt bevallani nem kell, csak a 17Szja bevallásban, ott is tárgynegyedévi bontásban. Fontos: bevétellel szemben elszámolja a költségeket és ami megmarad az a jövedelem, erre kell rászámolni a 15 % Szja előlegeket, valamint a 22 % Eho-t. Éves bevallásban pedig minden fel kell tüntetni. A 10 % költséghányad minden esetben igazolás nélkül elszámolható. Erről számlát sem kell gyűjtenie. Amennyiben több helyről származik jövedelem, vagy téves a számfejtés, sajnos ez sokszor előfordul, akkor célszerű könyvelőt megbízni az adóbevallás elkészítésével.
Üdvözlettel:
Mart László
06/70/545-78-24
medimartdent@gmail.com

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ