Nappali tagozatos egyetemi hallgató foglalkoztatása

Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben: nappali tagozatos egyetemi hallgatót szeretnénk foglalkoztatni részmunkaidőben. Van-e kikötés arra vonatkozóan, hogy maximum hány órát dolgozhat egy héten? Pályakezdőként kedvezményt lehet-e utána igénybe venni? Ha iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatnák kedvezőbb megoldás lenne-e cégünk számára?
Előre is köszönöm a válaszokat.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Érdeklődő!
Hallgatót lehet foglalkoztatni munkaszerződéssel, megbízási szerződéssel, ha vállalkozó akkor alvállalkozóként. Első esetben a közterhek: 22 % szochó, 1,5 % szakképzési hozzájárulás, ezek a terhek a munkáltatót terhelik. A munkavállaló munkabéréből 15 % Szja előleget és a járulékokat kell levonni. Ha megbízási szerződéssel foglalkoztatják, akkor a 1,5 % munkaerő-piaci járulékot nem kell levonni. Fontos megemlíteni, hogy jövőre kedvezően változik a KATA hallgatói jogviszony mellett, csupán 25.000 Ft.-ot kell fizetnie a hallgatói jogviszonnyal rendelkező KATA-snak, tehát lehet ez érné meg a legjobban, de oda kell arra figyelni, hogy éves szinten az 1 millió forintnál többet ne fizessen ki a megbízó mert színlelt munkaszerzősnek minősülhet. Persze a vélelmet meg lehet dönteni, ha az ide vonatkozó törvényi rendelkezések legalább két pontjának megfelel az adóalany. A konkrét számokat nem ismerem, így óvatosan de talán az javasolnám, hogy KATA hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozóként kéne a diáknak közreműködnie, mert így kerül Önöknek is a legkevesebbe és a diáknak is. Magyarul így jut a legtöbb pénz a diákhoz, úgy hogy a legkevesebb a közteher. A munkáltató mindig bruttó ráfordításban gondolkodik, tehát hogy a munkáltatónak mennyibe kerül a foglalkoztatás közterhekkel, adókkal mindennel együtt, amíg a munkavállalók abban érdekeltek hogy minél több pénzt kapjanak nettóba. Én próbálom a két szempontot közelíteni, ennek egy útja van. Spórolni kell a közterheken, persze csak és kizárólag törvényes úton.
Mart László
06/70/545-78-24
medimartdent@gmail.com

0 pont pont pont

Kedves Zita!

Nappali tagozatos, felsőfokú tanulmányokat folytató diák részmunkaidőben történő foglalkoztatásának véleményem szerint nincs akadálya. Konkrét kikötés a heti munkaidőre nincs, viszont egyéb akadályai lehetnek a munkavégzésnek. Mindenképpen úgy kell a munkaszerződésében a munkaidőt meghatározni, hogy a tanulmányaival ne ütközzön. Hiszen a hallgatónak elsődleges kötelessége az előadások és gyakorlatok látogatása. És ugye egyszerre két helyen nem lehet. A tanóráknak és a jelenléti íven szereplő ledolgozott óráknak összhangban kell lenniük. Munkaidőkeretben való foglalkoztatása erre megoldás lehet.
Pályakezdőként nem lehet foglalkoztatni, mivel még nappali tagozaton tanul, így majd a tanulmányainak befejezésével számít pályakezdőnek.
Iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatást konkrétan meg kellene vizsgálni, hogy mennyit kell egyik és másik esetben fizetni, illetve melyik esetben mennyibe kerülne Önnek. Ehhez a konkrét számokat kellene ismerni.
Remélem tudtam segíteni. :)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ