Gyed alatti munkavègzès

Tisztelt könyvelő!
Gyed alatt szeretnèk 7-es adòszàmot kivaltani, mert előadasok megtartàsàt kellene csinàlnom egy màsik megyèben. Milyen jàrulèkokkal kell szàmolnom? Havi bruttò 150.000 ft-ot kapnèk ezèrt, mennyi maradna a zsebemben? Benzinköltsègetvagy egyèb költsèget szàmolhatok el?
Nagyon köszönöm vàlaszàt!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Ditta! Én óvva inteném az adószámos magánszemély státusztól, mert ahogy írta minden hónapban lesz bevétele és az már rendszeres tevékenységnek számít, amit a NAV vállalkozásnak minősít (a vállalkozó rendszeres, üzletszerű tevékenységet végez nyereség és haszonszerzés céljából). Ráaadásul a cégek sem szeretik, mert a számlát "számfejteni kell". Azaz úgy adózik, mint a munkabér és úgy is kell utána járulékot fizetni. A járulékot és adót a kifizető vonja le és fizeti meg a magánszemély nyilatkozata alapján. A nyilatkozatban a költségről kell nyilatkozni, ami 10% általánosan, de lehet egészen 50 %! Afelett nem! Költségszámlákat kell gyűjtenie és a jövedelme (bevétel-költség) eléri a minimálbér 33 %-át, akkor még szochot is fizetni kell a jövedelem után.(Járulék levonás 10 % Nyj, 8,5 % egbj és munkaerőpiaci járulék, 15 % SZJA, szocho 22 %)

0 pont pont pont

Az előttem szólóhoz csak annyit javítanék, hogy nem 8,5%, hanem 7%. A többi rendben.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ