Dropshipping utáni adózás

Kedves Könyvelők,

Dropshipping vállalkozás esetében szeretnék érdeklődni a magyarországi adózási kötelezettségekről, valamint lehetőségekről.

Webshopon keresztül vásárolhatják meg a vevők az ott listázott tételeket. A tételek viszont nem a saját tulajdonom, kínai nagykereskedések termékei. A megrendelés valamint az utalás hozzám fut be, az adott terméket pedig én vásárolom meg a nagykereskedéstől, bizonyos árréssel. A nagykereskedés intézi a szállítást közvetlenül a vevőnek, amely így fizikailag nem jut el Magyarországra.

Milyen adózási/vállalkozási formával lehet működtetni ilyen szolgáltatást Magyarországon?

Válaszukat előre is köszönöm!

2 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!
Az, hogy milyen a vállalkozás formája, szakmailag talán mindegy, de üzletileg tapasztaltam már olyat, hogy azért választotta valaki a KFT-t, mert egyéniként vagy BT-ként a "nagyok" nem álltak vele szóba.
Adózás szempontjából ÁFA körösnek kéne lennie, mert úgyis érinteni kell, EU-n belüli, EU-n kívüli, belföldi forgalom is lesz, ha jól értelmezem. A KFT drágább, tőke minimum van előírva, beszámoló, kettős könyvvitel, számviteli tv vonatkozik rá. Egyéniként teljes vagyonával felel a kötelezettségei tekintetébe, valamint, ha nyereséges, akkor év végén is másként adózik, mint egy KFT. Cégben nem kötelező osztalékot felvenni, lehet továbbvinni, és amikor lesz egy akkora összeg, hogy megéri, akkor is ráér. Egyéniként minden évben meg kell fizetni az osztalékadót. Ha nagy a forgalma, nagyobb akkor valószínű, hogy nem fér bele a KATA-ba sem, egyébként sem szerencsés kereskedelemben KATA-zni, nem mindig éri meg. Forgalom függő. Sőt, azt szoktam még mondani a kikereskedőimnek, aki CSAK magánszemélyeknek értékesít, hogy nem mindegy, hogy rögtön ÁFA körös-e, mert a magánszemély nem tud ÁFA-t visszaigényelni, így talán előbb olcsóbb lesz, de ha átesik ÁFA alá, akkor vagy áremelésként érik meg, vagy át kell gondolni az árakat, és lehet, hogy veszít rajta.
Sok mindentől függ, hogy mit választunk. Kalkuláció kérdése. Javaslom, egy üzleti terv elkészítését, és annak fényében már jobban látszik, hogy mi lenne a jó.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

0 pont pont pont

Kedves Érdeklődő!
Ha Webshopon keresztül megy a termékkereskedelem, a webshop neve lesz a Brand, a márka. Ha egyéni vállalkozásban is kezdi, nem probléma, ha már megvan az üzleti partner, aki a dropshipping mögött áll, a vevőnek nem a cégforma fontos hanem a kiszállított árú minősége, a gyorsaság, az ár. Tehát indulásként lehet ezt is választani, ennek az elindulási költsége akár pár ezer forint is lehet. Később viszont, ha beindul az üzlet, érdemes Kft.-ben is gondolkodni, a márkanév megmarad. Az adózás szempontjából viszont már elgondolkodtató, hogy inkább az áfa kör alá tartozást kellene választani, akár kezdő katásként is. Ha jól értem harmadik országból érkezik az árú, és az eladás történhet Magyarországon is, az Unión belül, vagy kívül. Tehát lehet importáfa kötelezettség. Nem egyértelmű, hogy az árú nem az Ön tulajdona, de a megrendelés után Ön vásárolja meg, akkor viszont már Ön lép az eladó pozicióba. A másik, hogy webáruházak gyakran Google, vagy Faebook által hirdetnek, ami Irországi, azaz közösségi szolgáltatás, ami után áfabevallást és jelentést is kell tenni. Tehát hiába áfa mentes körbe tartozik belföldön, itt már áfafizetési kötelezettsége keletkezik.
Üdvözlettel:
Nagy Erika Nerkal 2001 Bt.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ