Rokkantsági mellett lehet-e vállalkoznom?

Meg szeretném kérdezni, hogy rokkantsági járadék mellett lehet-e vállalkozni? 2017. augusztus 25-től rokkantsági ellátást kapok, ami 47.345 Ft havonta. Az egészség állapot mértéke 46%. Állapot alapján C2 minősítési kategóriába tartozom. Egyedül nevelem 14 éves leányomat, valami jövedelmet szeretnék még csinálni amiből lenne egy kis pénzünk. Mit tanácsol, mit tehetek? Sajnos 2017. augusztus 22-én meg lettem műtve gerinccsatorna szűkülettel és porckorong sérvvel. Azt mondták nem emelhetek, nem hajolhatok, nehéz munkát nem csinálhatok. Amibe dolgoztam, a kereskedelem, vállalkozó is voltam bálásruhával, de ez még a műtétem előtt. volt Most nem lehetne valamire vállalkoznom? Irén

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Irén!

Az utóbbi időben sok ellentmondásos információ jelent meg a rokkantsági járadék melletti munkavégzés kérdésében. A rokkantsági és rehabilitációs járulék folyósítását megszüntetik, ha három egymást követő hónapban meghaladja a mindenkori minimálbér 150 %-át. Ez teljesen mindegy, hogy munkaviszonyból vagy vállalkozási jogviszonyból származik.
Ha főállású egyéni vállalkozó, akkor legalább a minimálbér vagy ha legalább középfokú képesítést igényel a tevékenység, akkor a szakmunkás bérminimum után meg kell fizetni a járulékokat és az adót. Amennyiben Kata hatálya alá bejelentkezik, akkor a teljes bevétel 60 %-a fog jövedelemnek minősülni.
Azonban lehet adószámos magánszemély is. Tárgynegyedévenként kell fizetni Szja-t és Eho-t, úgy hogy a bevételt csökkenti a költségekkel és a maradékra mint jövedelemre számolja rá. Ha kifizetőnek számláz, akkor a kifizető mint megbízási díj fogja a számláját számfejteni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ