Egyéni vállalkozó nappali tagozat és diákmunka mellett

Szép napot!
Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben egyéni vállalkozóként dolgozom, de mellette nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom és diákmunkám is van, mekkora adóval szükséges számolnom?
Köszönettel,
Kinga

0 pont pont pont

12 válasz

Kedves Kinga!
Nehéz a kérdésére válaszolni mert, hogy mekkora adóval kell számolnia, az függ, hogy milyen adózási formát választ. Lehet a ma nagyon divatos KATA módszerrel adózni, lehet Szja szerinti adózó mellékállású egyéni vállalkozó. Továbbá függ a kérdés attól is, hogy szeretne-e jövedelmet kivét formájába kivenni vagy csak év végén osztalékot? Számtalan lehetőség van. Milyen tevékenységre vállalkozna? Ezek mind olyan kérdések, melyek szükségesek a kérdés megválaszolásához. Feltételezem, hogy induló vállalkozásról lenne szó. Ajánlatos már indulás előtt feltérképezni a piacot, hogy van-e fogyasztóképes kereslet és ha igen, akár már az indulás előtt konzultálni egy könyvelővel, aki egyénre szabottan segít kiválasztani a tervezett árbevételéhez az adózási formát, valamint ellátja az alapítással összefüggő teendőket. Vannak vállalkozáson kívüli lehetőségek is, melyekkel jövedelmet lehet szerezni. Kérdés, hogy milyen tevékenységet kíván végezni és kinek óhajtana számlázni.
Főszabály szerint a hallagatói jogviszony mellett az egyéni vállalkozó ha nem vesz ki kivétet, akkor nem köteles sem adót, sem járulékokat fizetni, de ehhez meg kell tenni a NAV irányába a nyilatkozatot. Jövőre már talán KATA alatt is megérheti tevékenykedni, mert jövőre csökkentett adót kell fizetni KATA alatt, annak aki hallgató, idáig ez nem így volt, a KATA hatálya alatti egyéni vállalkozó függetlenül, hogy hallgató volt, vagy sem, minimum 50.000 Ft.-ot köteles volt fizetni. Amennyiben kérdése van állok rendelkezésére akár személyesen is.
Mart László
06/70/545-78-24
medimartdent@gmail.com

3 pont pont pont

Kedves László!
Jógaoktatóként szeretnék dolgozni, de mivel csak most kezdeném, és nem feltétlen kiszámítható a vendégek, órák száma, egyenlőre mindenképp megtartanám a diákmunkát is. Ennek fényében havi szintű keresetre számítok, a legtöbb helyen ha nem termet bérlek, a jógaközpont ad a fentiek alapján jutalákot, amiről nekem számlát szükséges kiállítanom. Nem tudom, ebben az esetben melyik adózási forma lehetséges.
Köszönettel,
Kinga

0 pont pont pont

Kedves Kinga!
Amennyiben az árbevétel bizonytalan, javasolnám, hogy Szja szerinti mellékállású egyéni vállalkozó legyen. Megnyitást követően adja be az NY nyilatkozatot a NAV-nak és jelentkezzen be iparűzési adó alá, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához. Ezek mind elektronikusan teljesíthetők. A nyilatkozatban nullázza ki az 1758-as és 1708-as bevallást. Jövő év február 25-ig adóbevallást kell benyújtania ahol a 13-as lapok is kitöltendőek, itt kell levezetni a vállalkozási szintű jövedelmet.
Legalább egy pénztárkönyv szintű nyilvántartást vezetnie kell. Azt szja szerinti mellékállású egyéni vállalkozó legyen, mivel kevés idő van hátra az évből, így le tudja tesztelni mennyire fog menni vagy sem a vállalkozás. A bevételeit csökkentse a vállalkozás érdekében felmerült költségekkel, így kapja meg az adóalapot, az iparűzési adónál az adóalap számításnál van eltérés. Az adózás előtti eredményt 9 % VSZJA terheli. Az ezt követően megkapott osztalékalapot további 15 % Szja 14 % Eho terheli, és az így megkapott összegek levonását követően a megmaradó rész vehető ki jövedelemként. Persze teljes felelősséggel tanácsot csak a gazdasági adatok ismeretében lehet adni, de úgy gondolom, kezdésnek ez nem lenne rossz. A határidőket kérem tartsa mert azért bírságolhatják. Jövőre kötelező nyitni vállalkozási bankszámlát is, kérem erre is figyeljen oda. Természetesen nem ártana ezen feladatokat könyvelőre bízni, de bátraké a szerencse, egyéni vállalkozónak nem kötelező könyvelő közreműködését kérni az adózási feladatainak teljesítéséhez.
Tehát röviden: bevételeit csökkentsen a költségekkel, az így megkapott eredményt teheli 9 % majd a maradékot összesen 29 % közteher. Az így megkapott maradékot osztalékként ki tudja venni. Jövőre ha felfut át lehet térni más adózási módra is, figyeljen a fizetési határidőkre és jogviszonyok keletkezésének hatálydátumára. Ha kivétet vesz ki havi szinten, akkor más a teendő is van. Ebben az estben 1758-as bevallást arra hónapra be kell adni, amely hónapra jövedelmet vesz ki.
Jógára, testedzésre mindig van kereslet, kívánok sok sikert hozzá, ha segíteni tudok forduljon hozzám bizalommal!
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.10.23. Kinga

Jo napot! Én Szja adozo vagyok, egyéni vállalkozó es nappalin tanulok! Diákmunkát vállalhatok e? Az nem önálló tevékenységnek számit igaz? Diákmunkat lehet megbizási szerződéssel vállalni? Diákmunkát automatikusan számon tartja a Nav?
Várom válaszát!

0 pont pont pont

Kedves Zsanett! diákszövetkezeten keresztül is vállalhat munkát, ebben az esetben munkaviszonynak minősül. Vállalhat munkát diákszövetkezeti tagságon kívül is, ebben az esetben is munkaviszonynak minősül a foglalkoztatás. Amennyiben diákszövetkezeti tagságon keresztül vállal munkát, kötelező az iskolalátogatási igazolás, hiszen a munkáltató nem von járulékokat csak Szja-t. Amennyiben nem diákszövetkezeti tagság keretén belül vállal munkát, ugyanazok a szabályok vonatkoznak mind az aktív korú munkavállalókra, mindent a munkáltató von, Ön a nettó keresetet kapja.
Megbízási jogviszonyban is vállalhat munkát, ebben az esetben ha nem éri el a jövedelem a mindenkori minimálbér 30 5-át, akkor csak Szja-t vonnak költséghányad alkalmazása mellett vagy adhat költségnyilatkozatot. Ha a jövedelem eléri a minimálbér 30 %-át, akkor járulékokat is vonnak és biztosítottá válik. A kifizető minden esetben adatot szolgáltat a NAV-nak, így Önnek az éves bevallásában szerepeltetni kell a jövedelmei között, valamint fel kell tüntetni a kifizetők által levon adókat.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt László!
Én külföldön tanulok nappalin, és Budapesten kiadok egy kis lakást. Azt tudom, hogy ha bérelnék egy másik ingatlant azt a költséget leírhatnám, de itt ingyen lakom egy rokonnál. Így is kell adót fizessek otthon?
Köszönöm a választ előre is.
Üdv.
Andi

0 pont pont pont

Kedves Andi!

Minden fillér adózik valahogyan. Az ingatlan bérbeadásnál a bevétel 90%-a az adóalap, ennek 15%-a az szja, amit be kell előlegben fizetnie, majd a következő év májusában szja bevallásban bevallania.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Tisztelt László, Nappali tagozatos egyetemi hallgató és mellette egyéni vállalkozóként át szeretnék térni KATA-ról átalányadozó szja-ra. Ugye megtehetem ezt, mivel a hallgatói jogviszonyom mellett nem vagyok munkavállaló (és ugye a nappali tagozatos hallgatói jogviszony sem tekintendő munkaviszonynak - még ennek az adózási formának választása tekintetében sem) ?
Köszönöm válaszát előre is: Schmiedt Ágnes

0 pont pont pont

Kedves Ágnes!
Megteheti az áttérést, ezt a 19SZJA bevallásban kell jelezni, egyébként nem lehet. E miatt önrevíziózni sem lehet. Ha már beadta az szja bevallását, akkor erről a lehetőségről 2020-ra már lemaradt.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves László!
Doktorandusz hallgató vagyok, emellett heti 20 órában dolgozok tanárként. Szeretnék egyéni vállalkozást indítani, mint magántanár. Esetemben milyen adózási formák közül lehet választani?
Köszönettel,
Dóra

0 pont pont pont

Kedves Dóra!
Magántanár lehet adószámos magánszemélyként is, nem kell hozzá egyéni vállalkozás. Mivel doktorandusz hallgató, ha ez nappali tagozatnak számít, így Ön biztosított, tehát nem kötelezett minimum járulékfizetésre, tehát a bevételétől függően lehet sima költségelszámolós (klasszikus) egyéni vállalkozó, átalányadózó, vagy kata-s (25 ezer Ft/hó) is. Hogy melyik éri meg a legjobban, az a bevétel nagyságától függ.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Jó napot

Arról szeretnék érdeklődni, hogy hogyan tudnék számlát adni magántanárként ha még tanár szakos hallgató vagyok? Most vagyok ötöd éves, 4 éve tanítok, de úgy hallottam, hogy magántanári egyéni vállalkozóit nem válthatok ki, mert még nincs meg a diplomám. Ilyenkor mit lehet tenni? Van esetleg olyan hasonló megnevezésű vállalkozói (tréning, korrepetálás stb) amit így is csinálhatok?
Köszönöm előre is,
Ildikó

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ