Egészségügyi egyéni vállalkozó

Tisztelt Könyvelők!
Főállasom mellett másodállásban egészségügyi közreműködőként szeretnek dolgozni. Azt szeretnem kérdezni, hogy ez lehetséges-e egyéni vállalkozóként, és ebben a formában van-e lehetőségem KATA-s adóformát alkalmazni.
Előre is köszönöm válaszaikat.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Roland, a válaszok: igen és igen, van rá példa. Kérdés, hogy gazdálkodási szempontból érdemes-e.
Üdvözlettel.

0 pont pont pont

Milyen mas gazdaságosabb lehetőség jon szóba ilyen esetben?

0 pont pont pont

Tisztelt Kamu Roland!

A "bujtatott munkaviszony" meglétét érdemes vizsgálni a KATA adózási mód esetén.
A minősítő jegyek az irányítási, utasítási és ellenőrzési jog megléte és gyakorlása, a munkavégzés időtartamának és a munkaidő beosztásának meghatározása, a munkavégzés helyének kijelölése, az elvégzett munka rendszeres, periodikus díjazása, a munkáltató munkaeszközeinek, erőforrásainak és nyersanyagainak felhasználása, a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek kötelező biztosítása, valamint a szerződés írásba foglalásának érvényességi kellékként való figyelembevétele.
NAV információs füzet:
IX. Munkaviszonytól való elhatárolás
Amennyiben a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet a tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
• a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
• a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
• a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
• a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
• a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
• a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
• a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül (ideértve a más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózói jogállást is) feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte,
akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a fent említett jogviszonyok egyikében sem.
A megrendelőt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket egy személynek kell tekinteni (kapcsolt vállalkozás: a Tao. tv.41 4. § 23. pontja szerinti vállalkozás).

1 pont pont pont

Tisztelt Roland!
Az egészségügyi vállalkozásokra specializálódott "fehér köpenyes" könyvelő vagyok. A mellékállású egyéni vállalkozó orvostól, a több alkalmazottat foglalkoztató háziorvosi praxisokon át a funkcionálisan privatizált fogászati rendelőkig terjed az ügyfélköröm.
Érdemes elgondolkodni a mellékállású egyéni vállalkozói formán Kata adózási formán kívül. Persze ehhez ismerni kéne a tervezett nettó árbevételt, valamint az esetlegesen felmerülő költségeket is. Milyen tevékenységet kíván folytatni az egészségügyben? A könyvelési feladatokon kívül még egyéb engedélyezési feladatok is vannak, valamint érvényes kamarai tagság is a feltétele az egyéni vállalkozás formájában működő egészségügyi tevékenységnek, persze ez végzettségtől is függ, hogy MOK., vagy MESZK., stb. Szükséges a kötelező szakmai felelősségbiztosítás is. Egyet érve az előttem szólóval még annyival egészíteném, ki, hogy bármi kérdése van, állok rendelkezésére, hiszen egy egészségügyi vállalkozás összetettebb, mint csak az adózási feladatok ellátása. A vállalkozókat alapesetben a NAV ellenőrizheti, itt viszont szóba jöhet a NEAK, Népegészséügyi Osztály, régi nevén ÁNTSZ, ÁEEK, stb. Egy egészségügyi vállalkozónak több hatóság felé kell megfelelni, mint egy más területen működő egyéni vállalkozónak. Több éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött, bátran mondhatom, hogy még mindig megtaláltam az egyénre szabott kedvező vállalkozási és adózási formát az egészségügyben dolgozóknak. Amennyiben kérdése van állok rendelkezésére.
Mart László
06/70/545-78-24
medimartdent@gmail.com

2 pont pont pont

Tisztelt Mart László Úr, orvos főállású állami alkalmazotti munkaviszony mellett másodállásban havi néhány napban (40-60 órában) dolgozna magán egészségügyi intézményben (medical centerben).
Választhatja e a kiegészítő tevékenységű KATA-s adózást. Mi a megfelelő, számlázható vállalkozási és adózási forma?
Szőcs Iluska

1 pont pont pont

Ha van főállása heti 36 órát meghaladó munkaviszonya akkor nem főfoglalkozású katás lesz igy a 25000ft kell fizetnie a KATÁban.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ