Kell adót vagy illetéket fizetni külföldről magánszemélynek érkező adomány után?

Több külföldi cég is kínál adománygyűjtésre lehetőséget weboldalakon, ahol magánemberek is különböző céllal kérhetnek adományokat az egész világról.
A kérdésem az lenne, hogy magánember, ha indít ilyen kampányt és abból pénze lesz, mindent összeadva akár milliós összege is, viszont cserébe nem ad semmit, tehát egyoldalú az egész, akkor kell az után adót vagy illetéket fizetni?
Itt egy példa az egyértelműség kedvéért: Tegyük fel indítok egy ilyen kampányt egy ezzel foglalkozó weboldalon, ahol adományt kérek, hogy főiskolai tanulmányt kezdhessek, mivel bizonyos okokból államilag támogatott képzésre nem mehetek. Tegyük fel adomány is érkezik, ami jöhet magánembertől, cégtől, civil szervezettől, bárkitől, illetve a weboldal üzemeltetője közvetítőként működik és valahány százalékot levon saját részére, vagyis az utalást részemre technikailag ők, egy for-profit szervezet, végzik, viszont nem egy összegben a kampány végén, hanem folyamatosan, amikor beérkezik egy újabb adomány. Ez esetben engem mikor és mi terhelne adók és illetékek szempontjából, illetve milyen bejelentési kötelezettségek merülhetnének fel? És mi lenne a helyzet, ha egy összegű lenne az utalás, esetleg nagyobb összegű adomány érkezne?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ