Főállással rendelkező, GYED-en levő anyuka keresetkiegészítéséhez vállalkozási forma választása

Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett jelenleg GYED-en vagyok. Lehetőségem volna havi rendszeres tanácsadás jellegű keresetkiegészítésre számlaadás mellett. Havi 60e Ft bevételem származna ebből, a szellemi tevékenységre jellemzően költségem szinte egyáltalán nem.
Fontos, hogy GYED-et követően GYES alatt, majd később visszatérve a munkába, is folytatni szeretném ez a tevékenységet, hosszú távon.
Segítségüket kérem, milyen formában volna ez a legkedvezőbb a számomra?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Lilien!

Véleményem szerint alanyi mentes, tételes költségelszámolással érdemes elindítania egy vállalkozást.
Havi járulékfizetési kötelezettsége nem lesz.
A bevételeivel szemben költséget tud elszámolni. Biztos van/lesz a székhelyének rezsi költsége, ezt egy előre meghatározott arányban (pl. nm arányosan) elszámolhatja költségként. 500km után, ha van jogsija, autója, akkor szintén átalány költséget számolhat el (nincs cégautó adó). Továbbá kicsit gondolkodni kell, milyen költségek merülhetnek fel ezzel a tevékenységgel kapcsolatban.
KATA adózást (ami Önnek havi 25 eFt lenne) véleményem szerint ekkora bevételnél egyáltalán nem érdemes választani.
Ha további kérdése van forduljon hozzánk bizalommal.
felgyoi.konyveloiroda@gmail.com

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Célszerű elvégezni egy összehasonlító elemzést. Ha tényleg nincs semmi költség, de csak ha tényleg nincs, akkor éves szinten ha Kata hatálya alá bejelentkezik, akkor 12*25.000 Ft a költsége és az iparűzési adója budapesti viszonylatban éves szinten 50.000 Ft. Ezzel szemben az éves nettó árbevétele 720.000 Ft., míg az összes közteher 300.000 Ft. Így az ön éves nyeresége 420.000 Ft. lenne.
Amennyiben költségelszámolással szeretne dolgozni, akkor a bevételt csökkenteni kell a költségekkel és a megmaradt részt amennyiben leadózta (9 % VSZjA terheli) osztalékként kell kivenni, mert ennek a legkisebb a közterhe, csupán 15 % Szja és 14 % Eho (az Eho tovább csökkenthető, erre most nem térnék ki).
Ez az jelenti, hogy 720.000 Ft. nettó árbevételt ha leadózta marad 655.200 Ft, amit összesen még 29 % közteher terhel. Az így kapott nettó összeg: 465.192 Ft. Látható, hogy az eltérés nem sok.
Számításba véve a jövő évi változásokat is, ha vállalkozási forma mellett dönt, talán jobb lenne a Szja. szerinti adózást választani, mert az egyéni vállalkozóknak kötelező lesz bankszámlát nyitni, melynek vannak némi költségei, továbbá a könyvelői díj is elszámolható költségként.
Azonban javasolnék Önnek, egy sokkal költséghatékonyabb formát, ahol csak a bevétele után kell adóznia 15 % Szja.-t és 22 % Eho.-t. Amennyiben a költsége eléri a bevételt, adó és egyéb fizetési kötelezettsége nem is keletkezik. Azonban figyelnie kell, hogy kinek számláz, mert ha kifizetőnek, akkor a bérszámfejtést a kifizetőnek kell elvégezni és adóév végén adóigazolást adni az adóbevalláshoz. Vannak lehetőségek legális jövedelemszerzésre nem csak vállalkozói jogállás mellett, persze mint mindennek, ennek is vannak előnyei, esetleges hátrányai. Pontos jó tanácsot mindig a tények pontos ismeretében lehet adni, a tervezett árbevétel és tervezett költségek mellett egyénre szabottan.
Bízom benne sikerült segítenem, ha további kérdése van forduljon hozzám bizalommal!
Mart László
06/70/545-78-24
medimartdent@gmail.com

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ