Munkaügyi bértámogatás KATA adózónak

Tisztelt Tanácsadó!
Katás egyéni vállakozó vagyok. Alkalmazottam részére négy hónapig teljes bértámogatásban részesülök. Beleszámít a támogatás a bevételbe? Adóalapot növelő?
Tisztelettel,
Mikosné Éva

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Éva!
Nem minősül bevételnek a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás.
Költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak az olyan támogatás minősül,
amelyet az adózó kizárólag a ténylegesen felmerült, igazolt kiadásainak a folyósítóval történő
elszámolási kötelezettsége mellett kap. a bértámogatás ilyen hiszen minden hónapban egy nyomtatvány kitöltésével igazoljuk mind a kifizetett bért (bérlista,bérjegyzék),mind a támogatásként kapott szocho összegét ( utalás kivonata)



3 pont pont pont

Kedves Bánhidiné!
Köszönöm a válaszát.
Csak még szertném megkérdezni Öntől, hogy a bevallásban szerepeltetni kell- e ezt a tàmogatást? Ezzel igyan is átlépi a 8millió ft értékhatárt.
Üdvözlettel
Éva

1 pont pont pont

Kedves Éva!

Ahogy azt az előttem szóló kolléganő is mondta, nem bevétel a a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás. Ezt tételesen megtalálja a jogszabályban is. 2012. évi CXLVII trv. 2. § 12. pont f) bekezdés.

Ugyancsak ezen jogszabály rendelkezik a bevallás adattartalmáról. 11. § (1) " A kisadózó vállalkozás az adóévet követő év február 25-éig az állami adóhatóság által rendszeresített, papíralapon vagy elektronikus úton benyújtott nyomtatványon nyilatkozatot tesz az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről."

Fentiek alapján a bevallási nyomtatvány maximum tájékoztató adatként kérheti a támogatási összeg feltüntetését.

1 pont pont pont

Kedves Éva!

A kisadózónak az adóévet követő február 25-éig nyilatkozattételi kötelezettsége van az állami
adóhatóság felé az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről, melyet a papír alapon vagy
elektronikus úton benyújtott 17KATA nyomtatványon teljesíthet. Az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, amelyről a kisadózó vállalkozás nem számlát állított ki. Tehát a válaszom röviden: nem

3 pont pont pont

Kedves Éva!
A 8 milliós értékhatár az Áfára vonatkozik. Így gondolom az áfa értékhatár átlépésével is kapcsolatos a kérdése.
Leegyszerűsítve: áfa szempontjából a 8 millióba az árbevétel tartozik bele, a támogatás pedig egyéb bevételnek minősül.
Tehát az áfa értékhatár figyelésénél nem kell figyelembe vennie, a KATA bevételnél szintén nem kell figyelembe vennie.
Ha Iparűzési adóban valamirét a tételes elszámolást választotta, akkor annál kiszámításánál sem számít bele az árbevételbe a támogatás.
(Sok helyen azt mondják, hogy KATÁS vállalkozónak nem kell könyvelő! Kérem, azért fontolja meg mindenki! Ehhez az adózáshoz is sok kiegészítő és mellék jogszabály ír elő kötelezettséget egy vállalkozóra.)
Kedves Éva, ha Önnek van könyvelője és ezekkel nincs tisztában, akkor kérem váltson MOST! Keressen egy jobb szakembert - talán megkíméli további plussz munkától őt, amit a javításokkal kellene töltenie!
Tisztelettel
felgyoi.konyveloiroda@gmail.com

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ