Családi kedvezmény

Nővérem házasságban él, van egy közös 6 éves fiuk és ebben a hónapban várják második gyermekük születését. A férjének előző párkapcsolatából született egy kislánya, aki jelenleg 10 éves. A kislányt édesanyja neveli, apuka gyermektartást fizet. Bírósági döntés nincs a felváltva gondozásról, de mivel minden hétvégén és közben hétköznap is náluk van a kislány, gondoltak arra, hogy a családi pótlék 50%-át a szülők nyilatkozata alapján megkérik. Én olvastam a NAV honlapján, hogy a családi kedvezményt is igénybe tudná venni sógorom a kislányra nézve 50%-os mértékben. Azt szeretném Önöktől megkérdezni, hogy ha sógorom megkapja a kislány után az 50% családi pótlékot, akkor ő attól a hónaptól három gyermekesnek számít és jogosult lesz havonta 1x110.000 és 2x220.000 Ft családi kedvezményre? Nővéremmel közösen érvényesítheti az 550.000 Ft/hó családi kedvezményt? A kislány édesanyja havonta 33.335 Ft családi kedvezményt érvényesíthet? Ugyanis ha ez lehetséges, akkor úgy gondolom, lényegesen több pénz maradhatna a gyermekek nevelésére. Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Az Szja tv szerint: "Ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő - valamint a szülő házastársa - vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény 29/A. § (2) bekezdés szerint meghatározott összege 50 százalékának érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szülők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak."
Tehát jól számoltak, 550 ezer forint családi kedvezmény járna az édesapának, viszont az édesanyánál feleződik az összeg. De összességében jobban járnak így.

2 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a választ!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ