Büntetés mértéke

Ha (1 hónapja) szüneteltetett katásként kapok egy NAV-os ellenőrzést miközben pont dolgozom, mennyi büntetésre lehet ilyen esetben számítani ?

0 pont pont pont

6 válasz

Tisztelt Kérdező!

Nagyon nehéz így erre a kérdésre válaszolni. Milyen minőségben kapta az ellenőrzést? Katás Bt. beltagként, vagy Katás egyéni vállalkozóként? Túl lépte az egy megrendelőtől származó 1 millió forintos értékhatárt?
A NAV ellenőrzés ilyen esetben nem feltétlenül jár büntetéssel. Gondolom arról lehet szó, hogy 1 millió forint feletti értékesítés történt az egyik partner felé. Ezért kapta, mert ilyenkor szoktak ellenőrizni. Az ide vonatkozó rendelkezés értelmében a törvény vélelmezi, hogy színlelt munkaszerződés jött létre a megrendelő és a számlát kibocsátó között. Azonban a vélelmet meg lehet dönteni, de ez az adóalany, vagy a könyvelőjének a feladata. Ha sikerül megdönteni, akkor nincs semmilyen büntetés, ha nem akkor kivezetik a Katából és megfizettetik a megrendelővel a munkaadói járulékokat, a számlát kibocsátóval pedig azokat a járulékokat, melyet levontak tőle, ha munkavállaló lett volna, valamint adóbírsággal kell még számolni. Persze egy jó könyvelő ezt a vélelmet simán megdönti. Azt javaslom, hogy konzultáljon a könyvelőjével, nyugodtan tegye fel neki a kérdéseit, így fel tudnak készülni az ellenőrzésre. Az adóhivatal emberei egyébként nem esznek embert. Én azt szoktam mondani, mindent törvényesen kell csinálni és akkor nem kell félni. Az ellenőrök az is leírják amit rendben találtak.
Ha pedig tényleg színlelt a munkaszerződés akkor beáll a vélelem és ekként fognak eljárni, de bizonyára a könyvelője úgy se engedte, hogy ilyen eset beálljon Önnél, tehát én a büntetéstől nem tartanék.
Feltételezem nem azt ellenőrzik, hogy a szüneteltetés ideje alatt ad-e számlát, mert szüneteltetés alatt nem adhat!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Mart Lászó! Nem arról kérdezi a kérdés feltevő,hogy éppen szüneteltet, és ebben az esetben nem szabad munkát végezni, de a tiltás ellenére a kérdező mégis dolgozott, miközben kapta az ellenőrzést? Szerintem ebben az esetben lehet, hogy a bírság mellett megszüntetik a Kata alanyiságát is.

0 pont pont pont

Kedves Marietta!
Nem tudok semmilyen rendelkezésről, hogy ne lehetne munkát végezni katásnak. Két lehetőség van. Főállású munkaviszony mellett egyéni vállalkozás kata adózási módszerrel, vagy heti harminchat órát el nem érő munkaviszony mellett, vagy munkaviszony nélküli katás egyéni vállalkozás. A szüneteltetés alatt nyugodtan lehet dolgozni és a Katá-t sem kell megfizetni.
Üdvözlettel!
Mart László

-1 pont pont pont

Nem értem mire kaptam mínusz pontot, 100 %-ig biztos vagyok abban, hogy lehet a szüneteltetés alatt munkát végezni. Semmi köze a munkaviszonynak a Kata vállalkozáshoz. A munkaviszonyt és a munkavégzést a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szabályozza. Már miért ne lehetne munkát végezni egy egyéni vállalkozását szüneteltető kisadózónak? A tilalom csak arra terjed ki, hogy vállalkozói minőségében nem szerezhet bevételt, tehát mint vállalkozó a saját vállalkozásán belül nem dolgozhat. De az nem munkaviszony! Tehát dolgozhat a Katás egyéni vállalkozó, továbbra is fenntartom. Csak és kizárólag bevételszerző tevékenységet nem folytathat. Gondolom a nézeteltérés abból adódik, hogy valaki munkavégzésnek tekinti a saját vállalkozáson belül végzett bevételszerző tevékenységet, ez nem egyenlő az alkalmazotti minőségben végzett munkavégzéssel. Tehát egyszerűsítek: alkalmazottként annyit dolgozik amennyit akar, a vállalkozása szüneteltetése alatt. Erre semmi korlátozó intézkedés nincs és nem kell félnie semmiféle ellenőrzéstől sem.

0 pont pont pont

Túl léptem az éves keretet
Van e vmi lehetőség El kerülni a 40%-os bírságot vagy vmi részlet fizetést kérni vagy kedvezményt?

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

A 40%-os mértékkel számított összeg nem bírság, hanem %-os KATA adó a működés hónapjaira számított 1M Ft/hó keretösszeg FÖLÖTT realizált bevételre.

Kérelemre a NAV évente egyszer max. 12 hónapra szóló fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezhet automatikusan (az adózó jövedelmi, vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül)

A feltételekről és az igénylés módjáról a NAV 30-as számú információs füzetéből tájékozódhat az alábbi bekezdésekben.

"A megbízható adózó részére engedélyezhető automatikus fizetési könnyítés"

"A természetes személy adózó részére engedélyezhető automatikus részletfizetési
kedvezmény"

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ