Hiányzó tárgyi eszköz

Egy ismerősöm cégének a könyvelését átvettem szívességből. Alvó cég, 2014 óta nincs bevétele, csak bankköltség. Főkönyvből nyitottam, tárgyi eszköze nem volt, az előző évi mérlegében sem volt nyoma. Nemrég szóltak, hogy a kocsit eladnák a cégből.... meglepetés volt hisz nincs is kocsi benne.... Felhívtam az előző könyvelőt. Ő úgy emlékszik eladták azt már de neki már nincs semmi anyaga meg. Az autó az okmányirodában cég néven van. 2013 körül tűnt el a könyvelésből az internetről leszedett beszámolók alapján.... A cég 2014-es számláit nem találja, a régi könyvelés azt mondja átadta.... Ilyenkor mit lehet tenni? Így elvileg rosszul adtam be a mérlegét.... és az autót hogyan lehet eladni? Ha számlát ír hogyan könyvelem le? 2008-ban vették állítólag, áfát levonták, (kisteherautó, 7 személyes), két éve viszont mióta nem működnek áfamentesek.

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben valóban 2008-ban vették az említett gépkocsit (ha más nem, forgalmi engedély és az okmányirodai nyilvántartás segít eldönteni ezt a tényt), nem meglepő ha már nem szerepelt 2013 évi beszámoló tárgyi eszközök eszközcsoportjában értékkel. Ha nem történt maradványérték meghatározás, ekkorra a halmozott écs elérte a bekerülési érték összegét.

Ebből adódóan nem adott be rossz mérlegeket az elmúlt években. A főkönyvi könyvelésbe azonban célszerű lenne visszaemelni a befektetett eszközök közé T - K forgalomba a gk. értékét bizonylatként egy feljegyzést és a forgalmi engedély másolatát használva.

Az a kifejezés, hogy áfamentesek, gondolom azt jelenti, hogy az utóbbi évekre alanyi áfamentességet választottak.

A tárgyi eszköz értékesítésről mindenképp számlát kell kiállítani. Az ÁFA trv. 193. § (1) értelmében alanyi áfamentességet választó adóalany tárgyi eszköz értékesítése során nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

Tehát az értékesítés:

A.) Áfa-s, ha az eszköz beszerzése alkalmával volt a beszerzést terhelő áfa és annak levonását nem tiltotta az ÁFA trv.

B. ÁFA mentes, ha a beszerzést nem terhelte áfa,vagy terhelte, de az törvényi hivatkozás alapján nem volt levonható.

Részletes hivatkozások az ÁFA trv. 87. §-ában.

Amennyiben az értékesítés áfa-s, az adott hónapról - az adómentes státusz ellenére - ÁFA bevallást kell benyújtani.




2 pont pont pont

Kedves Kolléganő!
Egyet értve az előttem szóló kollégával is, annyit mondanék még ezzel kapcsolatban, hogy szerintem úgy célszerű céget átvenni, hogy az átadás-átvételi jegyzőkönyveben rögzítjük az előző évi záró főkönyvi kivonat záró adatait és azt is, hogy az átvétel előtti időszakra semmilyen felelősséget nem vállalunk. Utólag mindig nagyon nehéz kideríteni, hol kinél mi volt, mi tűnt el. Én is mindig így járok el, és szeretem tisztán látni, hogy mi van vagy mi nincs az adott ügyfélnél. Főképp szerintem sok és felesleges munka hárul az emberre úgy, hogy ha mindig kiesik egy csontváz a szekrényből és akkor lehet a beszámoló mellé még egy történelem könyvet is írni.
További szép napot!

0 pont pont pont

A Kulcsár és társa Kft válasza korrekt. Én úgy fogalmaztam a válasz elolvasása előtt, hogy fel kell lelni (mindegy mi alapján) az amúgy nem leltározott tárgyi eszközt. Értéket kell adni neki és eladni.
Tárgyi eszköz eladása ebben az esetben, ha nem akarok problémát ÁFÁ-s. Azt be kell fizetni és tovább lehet lépni.
Azt, hogy az előző könyvelők hogyan jártak el, azt gondolom nem érdemes boncolni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ