Adószámos magánszemély

Tisztelt Könyvelők!

Adószámos magánszemély szeretnék lenni, mivel grafikus végzettségemből kifolyólag munkalehetőségeim lennének, és ezekről szeretnék számlát kiállítani a vevőknek. A számlát áfamentesen állítanám ki.

Milyen fizetési kötelezettségeim lennének a NAV felé? (4 órás munkaviszonnyal rendelkezem)
Mennyi idő után kapom meg az adószámot?
Mikor kezdhetem el a tevékenységemet? A bejelentés napjától, amit a 17T101 nyomtatványon küldök el?
Főtevékenységi körnek 741001 Divattervezés, formatervezés, grafika, kirakatrendezés ez megfelelő lenne?

Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

Hajnal Krisztina

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

3 válasz

Kedves Érdeklődő!

Az adószám iránti kérelmet az említett dokumentumon elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül vagy személyesen tudja előterjeszteni.
Az adószám megállapításáról dokumentumot kap, az adószám megállapításának napjától él az adószám. Az adószám megállapítását tartalmazó dokumentummal tud számlatömböt vásárolni, mert szigorú számadású nyomtatványnak minősül.
Mit kell fizetni? Különbséget kell tenni, aközött, hogy magánszemélynek, vagy kifizetőnek számláz. Ha kifizetőnek számláz, akkor a számla nettó összegét kell megkapnia, utalással vagy készpénzben. Ha magánszemélynek, akkor a bevételt csökkenteni kell a tevékenység érdekében felmerült költségekkel és megmaradt összeg után kell 15 % Szja előleget és 22% egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az adószámos magánszemély a bevételét a bevallásában az önálló tevékenységből származó jövedelem sorban tüntetni fel. A bevétel sorba a bevételt, a költség sorba a költséget tünteti fel. A kettő különbözetet a jövedelem, amelyre az adókat számítjuk. A kifizetőnek az adott tárgyévben az első jogviszony létesítése előtt költségnyilatkozatot kell adni. A magánszemély érdekében áll, hogy a költségnyilatkozaton a valós összeg szerepeljen, mert ennek hiányában a különbözetre eső részre 39 % adóbírságot vethetnek ki, az adóelőleg tekintetében pedig 12 % lehet a különbözeti bírság. Fontos megemlíteni, hogy nyilvántartásvezetési kötelezettsége van az adószámos magánszemélynek. Szerintem célszerű ennek vezetésével és az adóbevallás elkészítésével könyvelőt megbízni, mert a kifizetők sokszor nem számfejtenek és ebből sokszor téves bevallást adnak be az érintettek, illetve már az is előfordult, hogy az adóhivatal készített el bevallástervezetet, úgy helytelen adatokkal és az ügyfélnek van az ügyfél könyvelőjének kellett rendbe tenni az adóbevallást. Az adószámos magánszemély köre sokszor bonyolultabb mint egy egyéni vállalkozás, van buktatója is, ezt tapasztalatból mondom. Sok szempont van amire oda kell figyelni és ebből kifolyólag javaslom könyvelőre bízni ezen ügyek intézését. Természetesen mivel magánszemélyről van szó, itt jelentős könyvelési díjjal számolnia nem kell. Amennyiben gondolja állok rendelkezésére:
Mart László
06/70/545-78-24

2 pont pont pont

Tisztelt Mart László!

Köszönöm szépen a kimerítő válaszát!

További szép napot kívánok!

1 pont pont pont

Tisztelt Hajnal Krisztina Noémi!
Nagyon szívesen. Örülök, hogy segíthettem.
További szép napot Önnek is!

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ