Szeretnék magántanár lenni főállásban

Nyelvtanár vagyok, és szeretnék magántanár lenni főállásban. Milyen fizetési kötelezettségeim lennének, ha nincs mellette semmilyen munkahelyem? Milyen adózási formát lenne érdemes választanom?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Nagy Ildikó!
Mindenképpen a KATA adónemet javasolnám, mivel -főállás hiányában- ez az a jól kiszámítható és tervezhető adónem, amellyel Ön a legolcsóbban tudna önállóan dolgozni. A KATA (Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója) adónem keretén belül, a jelenlegi szabályozás szerint az alábbi terhei keletkeznének:
- NAV felé: 50.000 Ft/hó
- Önkormányzat felé: 50.000 Ft/év (iparűzési adó) - 2 egyenlő részletben kell megfizetni (márc. 15 és szept. 15)
Az iparűzési adó tekintetében két lehetőség is van, egyrészt a fenti egyszerűsített változat, amely azonban külön bejelentést igényel és jogvesztő határidejű, de nem kell bevallást beadni az évről vagy van a másik lehetőség, amely a normál változat és ugyan évente 1 bevallást kell beadni, de a leendő árbevételétől függ, hogy melyik éri meg Önnek. Amennyiben éves szinten nem éri el a 2,5 millió Ft-ot majd a bevétele akkor mindenképpen az utóbbit javasolnám.
Akár betéti társaságként (Bt), akár egyéni vállalkozóként (EV) is választhatja a kisadózó vállalkozás alapítását. További kérés/kérdés esetén is szívesen állunk rendelkezésére.
Üdvözlettel: Takács István (CSW Fusion Perfect Kft)

1 pont pont pont
  • +1  egyértelmű, laikus számára is érthető válasz
    2015.10.19. Nagy Ildikó

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ